Etnografiska Museet - Utställning - ¡Viva México! 

Av: Frederik Trovatten 


Den 17 juni 2023 öppnar Etnografiska museet i Stockholm utställningen ¡Viva México! som visas till januari 2025. Det blir ett färgsprakande möte mellan liv och död i en utställning som rymmer både kamp och mod, dödskallar och blommor. 

Om utställningen: ¡Viva México!, (Viva Mexiko)

Mexikos historia präglas av både föränderlighet och motståndskraft. Den handlar om världar som skapas och går under, stora kulturer som blomstrar, ett område som erövras och ett land som efter lång kamp blir självständigt. 

Relaterade länkar

Läs mer

Berättelser om livet och döden följer oss genom utställningen och fångar några ögonblick i Mexikos historia.

- Mexikos historia är fylld av konflikter och tragedi men också motståndskraft och humor. Den handlar om mörker och morgondag, om liv och död, säger projektledare Mattias Kästel. Vår bild av Mexiko är ofta fylld av klichéer och förenklingar – vi vill vi ge besökaren en fördjupad bild av en rik kultur med mångfald och spännande traditioner.

Den nära relationen mellan liv och död är ett centralt tema i det mexikanska kulturarvet. I flera år har firandet av högtiden Día de muertos (De dödas dag) anordnats på Etnografiska museet tillsammans med Mexikanska föreningen i Stockholm och intresset för dessa frågor är stort hos besökare i alla åldrar.


Viva Mxico 1

Av: Frederik Trovatten

Utställningen riktar sig till flera generationer och erbjuder barnen ett speciellt spår att följa – genom tassavtrycken från den mytomspunna nakenhunden Xolo. Med ett välkomnande tilltal och föremål ur samlingarna, hoppas Etnografiska museet kunna skapa möten mellan människor i olika åldrar och med skilda erfarenheter. All text finns även på spanska och engelska.

Adress/Hitta hit: Djurgårdsbrunnsvägen 34, Stockholm
Telefon: 010-456 12 00
E-Post: info@etnografiskamuseet.se
Till Hemsida
Öppettider: Se hemsidan


Källa: Etnografiska Museet