Eskilstuna Konstmuseum - Utställning - BOSS BODY

Den feministiska glasgruppen BOOM! Fotograf/Källa: Hedda Axelsson

Den kvinnliga kroppen är ständigt under lupp och genom årtiondena har idealen förändrats. Men det handlar nästan alltid om hur kroppen ser ut och inte vad den gör. BOSS BODY handlar inte om att förmedla skeva ideal som ”strong is the new skinny” utan om att låta kroppen se ut som den vill; att låta kvinnor se ut som de vill. Det är dags att krossa föreställningarna om hur vi förväntas se ut och byta fokus. Utställningen visas 23 mars 2024 - 25 augusti 2024.

Om utställningen: BOSS BODY

I en undersökning där unga i Eskilstuna fick svara på vad de önskar sig mer av i kommunen var det framför allt två saker som kom upp – möjligheten att träna, och att dansa. Det är något som gjort avtryck i BOOM!s arbete med BOSS BODY.

2_BOOM_PRESS_Foto_Louise_Erikssonjpg

På Eskilstuna konstmuseum kommer besökarna att möta en träningsmiljö — där de uppmanas att använda maskinerna och utföra ett träningspass. Det är justerbara träningsmaskiner byggda av enkla synliga mekanismer och fria vikter i glas. Mitt i rummet kommer det också att finnas en stor discokula. Den har blivit en återkommande symbol i BOOM!:s arbete där de problematiserar och kritiserar patriarkala strukturer och uppmanar till samarbete och solidaritet.

Relaterade länkar

Läs mer

Discokulan symboliserar dans och glam men också en rörelse som var revolutionerande och skapade rum som var välkomnande, oavsett kön eller sexuell läggning. Som glaskonstnären Markus Emilsson uttryckte det: ”BOOM!:s arbete sker med knutna nävar och konfetti”.

Om konstnärsgruppen: BOOM!

BOOM! är en kvinnoseparatistisk glasgrupp som startade 2015 utifrån ett behov av att skapa nya arenor för svenskt glas, på jämställda villkor. Sedan starten har gruppen skapat olika typer av diskussionsforum, genomfört utställningar, publika performances och gett ut publikationer. 

De har också byggt en mobil glashytta och genomfört workshops med barn och unga som har fått prova på att blåsa glas.

Medlemmarna i BOOM! är Sara Lundkvist, Nina Westman, Matilda Kästel, Ammy Olofsson och Erika Kristofersson Bredberg.
Adress/Hitta hit: Portgatan 2, 633 42 Eskilstuna
Telefon: 016-710 13 69
E-Post: konstmuseet@eskilstuna.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Eskilstuna Konstmuseum