Dunkers Kulturhus - utställning - Arvida Byström

Obehagligt och lekfullt om kroppen när Arvida Byström ställer ut på Dunkers kulturhus. Konstnären Arvida Byström väljer Helsingborg och Dunkers kulturhus för sin första stora soloutställning i Sverige. Det blir både lekfullt och obehagligt när Arvida Byström utforskar kroppens plats online och vem som tjänar pengar på den. Utställningen visas 4 april 2024 - 4 augusti 2024.

Om utställningen: Cut the Cake

Svenska Arvida Byström har gjort sig känd för att konstnärligt utforska normer, feminitet och internets sociala och ekonomiska villkor. Grundtonen är rosa, motiven ofta hennes egen kropp för att undvika att objektifiera andras.

- I den här utställningen undersöker jag vilken plats kroppar har online, vilken plats de bör ha online och vilka som tjänar pengar på kroppar online, säger Arvida Byström.

Relaterade länkar:

Läs mer

Utställningen Cut the Cake på Dunkers kulturhus visar enbart nyproducerade verk, framför allt ”expanded photography” (utvidgat fotografi), som exempelvis AI-genererade fotocollage, 3D-skannade skulpturer och video.

Arvida Byström jobbar med mobilkamera för att få samma dokumentära uttryck som moderna människors vardagliga mobilanvändande. Ett av Arvida Byströms favoritverk i utställningen på Dunkers kulturhus är ett foto-AI-collage av ett hårigt kvinnoben som det tränger ut rådjurskid ur.

- Det leker med en tjejig online-estetik som ofta innehåller rådjur eller andra djur som uttrycker en hjälplöshet. Det är gulligt, surrealistiskt och obehagligt, säger Arvida Byström.

  Arvida Byström har sagt att hon växte upp, hittade sig själv och sitt konstnärliga uttryck på internet. I de yngre tonåren började hon publicera foton av sig själv. Det gav henne möjlighet att vara kreativ utan att behöva involvera andra. Hon omskapade sig själv och kuraterade sitt bildflöde som ett sätt att utforska identitet, könsnormer och sociala mediers censur.

  Arvida Byström använder Instagram som utställningsrum, med hundratusentals följare, och får ständigt bilder censurerade. Redan som mycket ung blev hon en förebild på sociala medier och blivit viktig för att främja andra ungas självuttryck.

  - Arvida Byström är en av Sveriges mest spännande samtida konstnärer. Hon navigerar komplexa frågor, utmanar normer och levererar exceptionell samtidsanalys. Cut the cake är Arvida Byströms mest omfattande utställning hitintills, den är maximalistiskt och visar helt nya verk. Att vi blir första institution gör det är såklart extra roligt, säger Axel Swanstein, utställningens producent på Dunkers kulturhus.

  I samband med öppningen kommer Arvida Byström också att ge ut en bok (Nuda förlag) med AI-utvecklade foton och texter av filosofen Slavoj Žižek, kulturkritikern CM Edenborg och författaren Olivia Kan-Sperling.

  Om Konstnären: Arvida Byström

  Arvida Byström kommer från Stockholm och har verkat i London, Los Angeles och New York.Under de senaste åren har hon bland annat visats vid institutioner som Victoria and Albert Museum i London, Ulay Foundation i Ljubljana, Musée National d'Histoire et d'Art i Luxemburg och Arken Museum for Samtidskunst i Danmark. Cut the cake är curerad av Dunkers kulturhus Axel Swanstein i samarbete med konstnären. Alex Quicho, författare, konstnär och teoretiker vid Central Saint Martins i London, har skrivit en fördjupande text om utställningen.

  Adress/Hitta hit: Kungsgatan 11, 252 21 Helsingborg
  Telefon: 042-10 74 00
  E-post: kontaktcenter@helsingborg.se
  Till Hemsida
  Se hemsidan för öppettider  Källa: Dunkers Kulturhus