Carl Eldhs Ateljémuseum

Carl Eldh i ateljén, 1930-talet.

Adress/Hitta hit: Lögebodavägen 10 113 47 Stockholm
Telefon: 08 612 65 60
E-Post: info(at)eldhsatelje.se
Till HemsidaCarl Eldhs Ateljémuseum rymmer en stor del av den svenske skulptören Carl Eldhs (1873-1954) samlade verk. Eldh var en av sin tids mest anlitade skulptörer och museets är inrymt i konstnärens ateljé från 1919, som ritades av arkitekten Ragnar Östberg. Ateljén är idylliskt belägen i Bellevueparken vid Roslagstull i Stockholm och bibehållen så som den såg ut under Eldhs levnad. Ytterst få liknande skulptörateljéer finns bevarade.

I museet visas mer än 500 verk, huvudsakligen i gips. Här syns Carl Eldhs stora tekniska skicklighet och hans mångsidighet som konstnär. Eldhs produktion omfattar allt ifrån porträtt till monument och aktstudier till fasadutsmyckningar. Skulpturer av hans hand finns idag på en mängd orter över hela landet och i flera museer samt privata samlingar i Sverige och utomlands.

Till Carl Eldhs mest kända verk hör skulpturgruppen Ungdom, hans inträngande tolkningar av August Strindberg, inte minst Titanen i Tegnérlunden i Stockholm, och Löparna vid Stockholms stadion.

Museet öppnades 1963 av konstnärens dotter Brita Eldh och dess huvudman är den privata Stiftelsen Carl och Elise Eldhs Ateljé. Verksamheten finansieras i huvudsak av ett kulturstöd från Stockholms stad, ett verksamhetsbidrag från Kulturrådet, intäkter från entrébiljetter, program och butik liksom försäljning av nygjutningar och genom sökta medel från olika stiftelser och fonder samt sponsormedel.Källa: Carl Eldhs Ateljémuseum