Borås Konstmuseum - Utställning - Lars Tunbjörk, Lettland

Lars Tunbjörk, Lettland, 1996–1997. Upphovsrätt: Lars Tunbjörk


Lars Tunbjörk, född 1956 i Borås, är en av Sveriges internationellt mest namnkunniga fotografer. Han började sin bana som pressfotograf på Borås Tidning i början av 1970-talet och fick sitt stora genombrott med bildserien Landet utom sig - Bilder från Sverige, en skildring av ett folkhems sista dödsryckningar. Efter det exploderade utställningsförfrågningarna och Lars Tunbjörk blev en världsfotograf som regelbundet publicerade prestigefyllda fotografiska uppdrag. Utställningen visas 9 mars 2024–15 september 2024.

Om utställningen: Lars Tunbjörk, Lettland

Lars Tunbjörk reste till Lettland första gången 1996, bara några år efter Sovjetunionens fall. I Lettland besökte han en övergiven sovjetisk militärförläggning. Det var som om platsen lämnats helt oplanerat, att människorna bara rest sig upp och gått. Personliga brev, kläder, militärutrustning låg kvar huller om buller. Det visade sig att det även bodde människor bland kvarlämningarna.


Lars Tunbjrk Lettland 19961997

Lars Tunbjörk, Lettland, 1996–1997. Upphovsrätt: Lars Tunbjörk

Relaterade Länkar

Läs mer

I utställningen visas även filmen Vägens ände (filmfoto Lars Tunbjörk, stillbildsfoto Inta Ruka, regi Maud Nycander). I denna film får vi göra en tidsresa, vi får komma nära en människa vars tillvaro har stora likheter med hur vi levde i Sverige för hundra år sedan. Lettland och Sverige är grannländer, men skillnaden i levnadsvillkor är enorma. Vägens ände är en film om människor i EU:s periferi, vars historier sällan berättas.

Lars Tunbjrk Lettland 19961997

Lars Tunbjörk, Lettland, 1996–1997. Upphovsrätt: Lars Tunbjörk

Vägens ände var Lars Tunbjörks debut som filmfotograf och det första av flera yrkesmässiga samarbeten med hans livskamrat, dokumentärfilmaren Maud Nycander. En del av filmen är även Inta Ruka, en av Lettlands mest framträdande fotografer, vars stillbilder spelar en viktig roll i filmen.

Adress/Hitta hit: P.A. Halls Terrass 4, 501 15 Borås
Telefon: 073-432 73 86
E-Post:
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Borås Konstmuseum