ArkDes - Utställning - Designing Motherhood: Things That Make and Break Our Births

Ultima Thule, förlossningsmöbel. Stiliyana Minkovska. Foto: Stela Tsakina


Utställningen blir ArkDes första tillfälliga utställning. Här sätts reproduktionsdesign i fokus. När skapades menskoppen? Och hur kommer framtidens gynstol att se ut? Det blir första gången utanför USA som den uppmärksammade utställningen visas. Utställningen presenterar svensk och internationell design för alla faser av reproduktionen: befruktning, graviditet, födsel och postpartum. Den skildrar designens utveckling, rättighetskamp och förändrade samhällsnormer. Utställningen visas 14 juni 2024 - 31 mars 2025.

Om utställningen: Designing Motherhood: Things That Make and Break Our Births

Bakom Designing Motherhood: Things That Make and Break Our Births står fem upphovspersoner: Michelle Millar Fisher, curator på Museum of Fine Arts i Boston; Amber Winick, designhistoriker och skribent, som har levt, forskat och skrivit om familj- och barnrelaterad design, grundläggande riktlinjer och traditioner runt om i världen; Juliana Rowen Barton, historiker och curator med stort fokus på skärningspunkter mellan ras, kön och design; Zoë Greggs, konstnär som parallellt arbetar med samordning för mödravård; Gabriella Nelson, stadsplanerare med fokus på att staden är till för alla och arbetar med mödravård och utvecklingen av omsorg, hälsa och utbildning.  


Fotograf Reijo Rster 19322003Kungliga biblioteket r 1974 infrde Sverige som frsta land i vrlden en frskring som gav bda frldrarna rtt att mot ekonomisk ersttning stanna hemma med sina nyfdda barn Vid tiden kunde frldrarna dela p 180 dagar Fljande r utnyttjade bara 24 procent av papporna den mjligheten Fr att ka intresset initierade Frskringskassan en reklamkampanj I centrum stod Lennart Hoa-Hoa Dahlgren en vid tiden folkkr tyngdlyftare

Fotograf: Reijo Rüster (1932–2003) Försäkringskassans reklamkampanj. I centrum stod Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren. Försäkringskassan.

Relaterade länkar

Läs mer

- Vi använder dagligen föremål kopplade till reproduktion och förlossning, men sällan tänker vi på att det är en formgivare och en designprocess som ligger bakom.
I utställningen visas exempel på hur design underlättar och förbättrar användningen.
Tänk om den moderna bröstpumpen inte designats för hemmabruk?, säger Karin Nilsson, tf Överintendent på ArkDes.

ArkDes återinvigs på Skeppsholmen i Stockholm den 27 september 2024 där Designing Motherhood blir den första tillfälliga utställningen. I hjärtat av museet presenteras samtidigt, för första gången, ArkDes unika samling. Samlingsutställningen ersätter den tidigare permanenta utställningen från 1998 och presenterar 150 år av svensk arkitektur och design, från 1880 fram till idag med fokus på berättelserna om det som formade det moderna Sverige. 


Menskopp Tassette uppfunnen 1937 och producerad under detta namn frn 1959 Leona Watson Chalmers och Robert P Oreck

Menskopp. Tassette, uppfunnen 1937 och producerad under detta namn från 1959. Leona Watson Chalmers och Robert P. Oreck.


Här ges även utrymme för aldrig tidigare visade objekt samt historierna och ritningarna av det som inte blev av. Dessutom lägger ArkDes mycket arbete på att få fram de många kvinnor som gömts eller glömts i historieskrivningen. Kvinnor som haft en avgörande roll i svensk arkitektur- och designhistoria.    




Källa: ArkDes, Stockholm