ArkDes - Utställning - Designing Motherhood: Things That Make and Break Our Births

Ultima Thule, förlossningsmöbel. Stiliyana Minkovska. Foto: Stela Tsakina


Utställningen blir ArkDes första tillfälliga utställning. Här sätts reproduktionsdesign i fokus. När skapades menskoppen? Och hur kommer framtidens gynstol att se ut? Det blir första gången utanför USA som den uppmärksammade utställningen visas. Utställningen presenterar svensk och internationell design för alla faser av reproduktionen: befruktning, graviditet, födsel och postpartum. Den skildrar designens utveckling, rättighetskamp och förändrade samhällsnormer. Utställningen visas 14 juni 2024 - 31 mars 2025.

Om utställningen: Designing Motherhood: Things That Make and Break Our Births

Bakom Designing Motherhood: Things That Make and Break Our Births står fem upphovspersoner: Michelle Millar Fisher, curator på Museum of Fine Arts i Boston; Amber Winick, designhistoriker och skribent, som har levt, forskat och skrivit om familj- och barnrelaterad design, grundläggande riktlinjer och traditioner runt om i världen; Juliana Rowen Barton, historiker och curator med stort fokus på skärningspunkter mellan ras, kön och design; Zoë Greggs, konstnär som parallellt arbetar med samordning för mödravård; Gabriella Nelson, stadsplanerare med fokus på att staden är till för alla och arbetar med mödravård och utvecklingen av omsorg, hälsa och utbildning.  

Relaterade länkar

Läs mer

När utställningen kommer till ArkDes, adderas ett svenskt perspektiv på reproduktionsdesign genom den svenska forskaren och författaren Karin Carlsson som medverkar för att komplettera med objekt från Sverige och Norden.

Tider: 14 juni 2024 - 31 mars 2025.
Källa: ArkDes