Arbetets Museum - Utställning - Ufo Norrköping

Jacob Mattisson Johanna Haverlind. Foto: Arbetets-museum


Allt började med ett arkiv i en källarlokal. Ett verklighetens Arkiv X som blev startskottet för årets stora svenska äventyrsfilm. Nu bygger Arbetets museum UFO Norrköping – en utställning om fenomenet, filmen och världens största ufo-arkiv. Utställningen visas11 mars 2023 – 2 mars 2025. 

Om utställningen: Ufo Norrköping

Ufo-arkivet – eller Archives for the Unexplained (AFU), som det egentligen heter – grundades i Södertälje år 1973 och flyttade till Norrköping 1979. I dag samlar arkivet omkring 75 000 rapporter om ufo-observationer från världens alla hörn.

– Ufo-arkivet har helt klart väckt något hos oss på museet. Vi fångades av sökandet efter fakta och passionen hos människorna som arbetar där, säger Johanna Haverlind, utställningschef på museet.

Rekvisita räddades från skroten

Det var det Norrköpingsbaserade filmkollektivet Crazy Pictures och Norrköpings filmfond som först kontaktade museet med idén om en ufo-utställning. Crazy Pictures var då mitt i inspelningen av UFO Sweden, den uppmärksammade storfilmen som inspirerats av arkivet och har Sverigepremiär i jul. 

Relaterade Länkar

Läs mer

Filmteamet funderade på hur rekvisitan skulle kunna leva vidare efter inspelningen.

– Vi kände att den värld som vi upptäckte i filmskapandet var för spännande och mångbottnad för att enbart bli en film. Därför är det fantastiskt att kunna bjuda in till en utställning där man kan djupdyka in i ufo-världen, ta del av skapandet bakom kulisserna och all härlig 90-talsrekvisita vi tagit fram till filmen, säger Olle Tholén på Crazy Pictures.

Norrköping spelar en viktig och central roll

Precis som i UFO Sweden spelar Norrköping en central roll i den kommande utställningen. Här varvas ufo-observationer från trakten med rekvisita och bortklippta scener från filminspelningen. Besökarna får även bekanta sig med personerna bakom arkivet och hur arbetet med att kritiskt granska ufo-rapporter går till.

– Utställningen handlar om att blicka upp mot stjärnhimlen och känna förundran. Om bluffar och källkritik. Och inte minst om svenskt föreningsliv, komplett med välanvända kaffemuggar. Det kommer bjudas på både mystik, nostalgi och en omslutande och fantasieggande upplevelse, säger Jacob Mattisson, formgivare för utställningen.

Först en storfilm och nu en utställning. Vad tycker arkivet själva om uppmärksamheten?

– Det är både roligt och hedrande att AFU, och UFO-Sverige, har fått inspirera till den här fantastiska filmen och nu även en utställning på Arbetets museum! Och jag är säker på att många kommer att hitta till oss när de har sett den. Ufo är ett ämne som skapar intresse och debatt och där vill vi gärna vara en plats där den som vill kan hämta kunskap eller kanske rapportera något man har sett, säger Clas Svahn, ordförande för AFU och internationell samordnare i UFO-Sverige.

Tider: 11 mars 2023 – 2 mars 2025


Adress/Hitta hit: Laxholmen, 602 21 Norrköping
Telefon: 011-18 98 00
E-Post: info@arbetetsmuseum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Arbetets Museum