Arbetets Museum - Utställning - Epa Sverige

Ett tonårsrum på hjul. Så har epa-traktorn ibland beskrivits – fordonet som har gett svenska ungdomar möjligheten att köra bil från 15 års ålder. Nu kommer fotografen Benjamin Nørskovs stora utställning "EPA Sverige" till Arbetets museum i Norrköping – och invigs med epa-träff utanför museet. Utställningen visas 4 maj 2024 - 1 september 2024.

Om utställningen: Epa Sverige

Den 28 februari i år skedde en EU-omröstning som påverkar många unga. Då röstade EU-parlamentet för att höja åldersgränsen från 15 till 16 år för att köra A-traktor (den officiella termen för epa-traktorn) samt höja hastigheten från 30 till 45 km/timmen. Att detta, liksom det mesta som rör epa-körning, väcker känslor har väl få missat. Men hur ofta tar oinvigda en chans att förstå epa-kulturen bättre? Fotografen Benjamin Nørskov har gjort just detta – under fyra år har han rest genom Sverige för att träffa och fotografera epa-ägare.

EPA Sverige - Benjamin Nrskov_2jpg

– Traktorerna speglar ägarens personlighet och intressen – med växlande färger, dofter och ljud precis som tonårslivet självt. De blir ett sätt att experimentera med vuxenlivet, utan att riktigt vara där än, säger Benjamin Nørskov.


Relaterade Länkar

Läs mer

Nørskovs sätt att gestalta ungdomarna vittnar om den respekt han har för dem och var de befinner sig i livet. I varje porträtt möter vi en ung människa och får en glimt av deras individuella berättelse. Mellan porträtten uppstår också en gemensam berättelse om en ungdomskultur, en generation och ett land. Utställningen blir ett sätt att skildra tonåringarna och epa-livet som det ser ut idag, men också ett arkiv för kommande generationer. Ett slags tidskapsel, som nu landar på Arbetets museum.

– Arbetet med EPA Sverige har gett oss insyn i det stora engagemang som finns kring epa-traktorer i Norrköping med omnejd. Ett engagemang som drivs på av ungdomarna själva men även av fritidsgårdar, föreningar, utbildningar och eldsjälar. Vi är väldigt glada för att få vara med på ett hörn, säger Josefine Höijer, intendent på Arbetets museum.

Tävling: Snyggaste epan koras

Utställningen invigs den 4 maj kl. 11-15 med en stor epa-träff på och omkring Laxholmstorget utanför museet. Det anordnas tävlingar i kategorierna Snyggaste epa, Bästa ljud och Raggigaste epa. 


EPA Sverige - Benjamin Nrskov_4jpg


På plats finns influencern Jossi Horvath och företaget BRL Electronics som också utgör juryn i tävlingen.

Som en lokal pendang till utställningen visas även en miljö med lackade motorhuvar skapad i samarbete med ungdomar från fordons- och transportprogrammet på Bråvallagymnasiet i Norrköping.

Alla som föranmält sig får också chansen att bli fotograferade med sina fordon av Benjamin Nørskov och bilderna kommer att visas i utställningen senare under våren.

Den som vill anmäla sin A-traktor eller mopedbil till epa-träffen gör det här: https://shorturl.at/cNPX1

EPA Sverige visas på Arbetets museum till och med 1 september 2024.
Adress/Hitta hit: Laxholmen, 602 21 Norrköping
Telefon: 011-18 98 00
E-Post: info@arbetetsmuseum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Arbetets Museum