Arbetets Museum - Utställning - Bamse

Arbetets museums prisbelönta vandringsutställning "Bamses källspanare" har det senaste halvåret gjort succé på Sveriges folkbibliotek. Nu kommer utställningen hem till Norrköping. Utställningen visas 27 mars 2024 - 11 augusti 2024 och invigs den 26 augusti se separat program på Arbetets Museums hemsida.

Om utställningen: Bamses källspanare

Barn och unga blir mer och mer digitala. Det medför att de i allt tidigare ålder behöver ha ett aktivt samtal om källors ursprung. Det är grundtanken bakom Bamses källspanare, Arbetets museums vandringsutställning som riktar sig till de yngsta skolbarnen med frågor om källkritik och källtillit. Utställningen turnerar till folkbibliotek i hela Sverige och efterfrågan är enorm – turnéplanen sträcker sig ända till 2026.

Bamses_kallspanare-7

Upphovsrätt: Gryt Film

Relaterade Länkar

Läs mer

I utställningen ställs besökarna inför ett dramatiskt faktum: Bamse har anklagats för ett brott han inte begått! Någon sprider elaka rykten om Bamse, och det är upp till besökarna att ställa allt till rätta igen. Genom lekfulla utmaningar och de källkritiska frågorna "Vad?", "Vem?" och "Varför?" uppmuntras besökarna att utforska och reflektera över informationens ursprung och tillförlitlighet.

Arbetets museum har nyligen tilldelats Det gyllene förstoringsglasets skolpris för sin satsning på källkritik, där Bamses källspanare ingår. I dagarna utnämndes utställningen även till finalist i Årets utställning 2023.

I framtagandet av Bamses källspanare har Arbetets museum samarbetat med barn ur målgruppen, Biblioteksutveckling Östergötland och Story House Egmont, förlaget som ger ut Bamsetidningen. Utställningen är producerad med finansiering av Svenska Postkodstiftelsen.
Adress/Hitta hit: Laxholmen, 602 21 Norrköping
Telefon: 011-18 98 00
E-Post: info@arbetetsmuseum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Arbetets Museum