Accelerator - Urval av utställningar 2024

Foto: Accelerator


I vår 2024 inleder Accelerator ett långsiktigt samarbete med Dansens Hus. Det första verk som presenteras under gemensam flagg är det interaktiva live-projektet Basically av konstnären och koreografen Nikima Jagudajev. Basically öppnar den 9 mars 2024 på Accelerator 

När Nikima Jagudajevs verk Basically presenteras i ett av Accelerators utställningsrum innebär det starten för samarbetet mellan Accelerator och Dansens Hus – Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst.

Relaterade länkar

Läs mer

Basically är en hybrid produktionsplats, residensstudio, skolgård; en kontext att öva och uppträda inom. Jagudajev kallar sin samarbetsorienterade praktik för ”re-schooling” – en rekonstruktion av skolrasten och det kollektiva lärandet som kan uppstå i mellanrummen. ”Re-schooling” ser på sociala relationer som rumsliga relationer och hur vi kan samlas på meningsfulla och hänsynsfulla sätt.


Genom interaktiv koreografi, bjuds besökaren in att delta i ett förutsättningslöst spel. En grupp på nära tjugo konstnärer, dansare och musiker medverkar i olika omfattning i verket. De formar spelplatsen med element som live-musik, mat, en mystisk kortlek kallad POWDER, sömnad på verkets klädkollektion Arcane Clothing, orakel i stillebenform samt icke-linjära koreografier som ger utrymme för oförutsedda händelser. I Basically är skapandet och omskapandet av miljön en del av spelet.


Sedan januari 2023 renoverar Dansens Hus sina huvudlokaler på Norra Bantorget och har sedan dess inlett flera nya samarbeten som i sin tur innebär nya spelplatser. I vår går Dansens Hus in som samproducent för Basically på Accelerator.

Curatorer för Basically är Richard Julin, konstnärlig ledare Accelerator, och Therese Kellner, intendent Accelerator. 

Tider: 9 mars 2024 - 19 maj 2024
I maj öppnar utställningen Choose Mutation, with Photography by Annette Frick med det Berlinbaserade kollektivet CHEAP. Gruppens kärnmedlemmar är performancekonstnären och ikonen Vaginal Davis, skådespelaren och sångerskan Susanne Sachsse, översättaren Daniel Hendrickson och Marc Siegel, professor i filmhistoria. Utställningen visas 17 maj 2024 - 15 september 2024 (sommarstängt 16 jun – 21 aug).

Relaterade länkar

Läs mer

Till utställningen på Accelerator har CHEAP producerat nya verk som ställs ut tillsammans med ett urval fotografier ur CHEAP:s historia tagna av fotografen Annette Frick. CHEAP använder sig av metoder och format från avantgardets historia och queera subkulturer. Deras verk har tagit formen som performance, festivaler, konserter, talkshows och radioprogram, men oavsett inramning vill de genom sin kollektiva praktik kombinera inslag av teori och nöje, politik och glädje, estetik och hjärtlighet.


Utställningen på Accelerator kulminerar i ett performance där även Xiu Xiu med Angela Seo och Jamie Stewart deltar.


Utställningen Magnificent Product är ett initiativ av Moderna Museet och förgrenar sig till flera olika platser i Stockholm – Moderna Museet, Nationalmuseum, Accelerator, Index –The Swedish Contemporary Art Foundation, Tensta konsthall och MDT (Moderna Dansteatern). Varje institution belyser olika delar av Vaginal Davis mångfasetterade arbete.

Tider: 17 maj 2024 - 15 september 2024  (sommarstängt 16 jun – 21 aug)
Adress/Hitta hit: Frescativägen 26 A, 114 18 Stockholm
Telefon: (+46) 0766 962 023
E-Post: accelerator@su.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Konsthallen Accelerator är en plats där konst, utställningar, vetenskap och samhällsfrågor möts. Verksamheten är en del av Stockholms universitet, med uppdrag att aktivt samverka med samhället. Drivkraften bakom Accelerators program är att bidra till ett öppet samhälle genom att låta konsten stimulera till samtal och tvärvetenskaplig dialog.

Accelerator drivs av Stockholms universitet och stöds av Magasin III Museum for Contemporary Art samt Familjen Robert Weils Stiftelse.


Källa: Accelerator