Östergötlands Museum - Utställning - Carry Me – 100 år av handväskor

Foto: Östergötlands Museum


Följ med på en spännande resa genom historien via handväskor från förra seklet. Den 17 februari är det Sverigepremiär för utställningen Carry Me – 100 år av handväskor på Östergötlands museum i Linköping. Utställningen visas  17 februari 2024 - 18 augusti 2024.

Om utställningen: 

Handväskan är modevärldens utropstecken, vars betydelse och status har växt snabbt de senaste hundra åren – från praktisk tygpåse till upphöjd lyxartikel. Handväskan är en tidsmarkör som har mycket att berätta om attityder och samhällsförändringar. Den speglar också kvinnors och mäns frigörelse under olika epoker.

Relaterade Länkar

Läs mer

– En handväska kan vara så mycket mer än bara en accessoar. Den kan visa på förändringar i samhället och konsumtionsmönster och inte minst spegla framväxten av populärkultur och den moderna kändiskulten, säger Gabriela Huk, utställningsansvarig och chef för avdelningen Publik och lärande på Östergötlands museum.

I Carry Me visas unika originalväskor som var milstolpar i handväskans modehistoria, vissa med kopplingar till ikoner som Grace Kelly, Jaqueline Kennedy Onassis och Lady Diana. Östergötlands museum har gjort en ny bearbetning av den internationella utställningen, som tidigare visats i Nya Zeeland, Estland, Finland och Danmark, bland annat genom att komplettera med svenska väskklassiker.

I anslutning till utställningen visar även den prisade och Vogue-omskrivna väskdesignern Susan Szatmáry från Linköping upp ett urval av sina väskor och berättar om sin designprocess och resa – från krigets Bagdad och uppväxten i Skäggetorp till anställning på de stora franska modehusen och förverkligandet av drömmen om ett eget varumärke.




Fler utställningar från Östergötlands museum


Östergötlands museum och Myndigheten för delaktighet
. Statlig institutionsvård för personer med intellektuell funktionsnedsättning och samhällets syn på människan och det “normala” – om detta berättar den nya utställningen Inlåst och utanför som är ett samarbete mellan Östergötlands museum och Myndigheten för delaktighet. 



Foto Sydsvenska Medicinhistoriska Sllskapet
Utställningen Inlåst & utanför visas på Östergötlands museum 28 maj – 30 augusti. Foto: Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet.





Genom rumslig dialog skapas en berättelse om kropp, identitet och tillhörighet. I konceptet Stafetten skickas nu pinnen vidare när konstnären Leonela Lilja tillsammans med Jakob Sjons Westberg intar Östergötlands museum med utställningen Avtryck.

Avtryck är den 38:e upplagan av utställningskonceptet Stafetten där utställningsuppdraget precis som i en stafett skickas mellan konstnärer med förankring i Östergötland. Utställningen visas 12 juni – 29 september 2024. Linköping.



I konceptet Stafetten skickas utstllningsuppdraget vidare mellan konstnrer med frankring i stergtland





En av vår tids främsta bildkonstnärer, Bertil Almlöf, har gått ur tiden. Nu hedras hans minne med parallella utställningar på Östergötlands museum och konsthallen Passagen i Linköping.


Bertil Almlöf (1930–2024) är känd för sitt lyriska landskapsmåleri, där det storslagna östgötska landskapet varit en stor källa till intryck, från konstnärskapets början till hans sista penseldrag. Han har utfört ett stort antal offentliga verk och finns representerad på flera betydelsefulla museer i Sverige och i utlandet.  

– När vi nåddes av nyheten om Bertil Almlöfs bortgång var det en självklarhet att vi, Linköpings båda större konstinstitutioner, skulle hedra konstnären med varsin utställning. Han har betytt otroligt mycket för landskapsmåleriet i Sverige och för konstlivet här i Östergötland där han verkade, säger Ebba de Faire, konstintendent på Östergötlands museum.



Minnesutstllning fr Bertil Almlf
Photographer:Lovis Aaröe/Östergötlands museum.




Adress: Raoul Wallenbergs plats
Telefon: 013-23 03 00
E- Post: info(at)ostergotlandsmuseum.se
Till Hemsida
Öppettider se hemsidan


Källa: Östergötlands Museum