Östergötlands Museum - Utställning - Carry Me – 100 år av handväskor

Foto: Östergötlands Museum


Följ med på en spännande resa genom historien via handväskor från förra seklet. Den 17 februari är det Sverigepremiär för utställningen Carry Me – 100 år av handväskor på Östergötlands museum i Linköping. Utställningen visas  17 februari 2024 - 18 augusti 2024.

Om utställningen: 

Handväskan är modevärldens utropstecken, vars betydelse och status har växt snabbt de senaste hundra åren – från praktisk tygpåse till upphöjd lyxartikel. Handväskan är en tidsmarkör som har mycket att berätta om attityder och samhällsförändringar. Den speglar också kvinnors och mäns frigörelse under olika epoker.

Relaterade Länkar

Läs mer

– En handväska kan vara så mycket mer än bara en accessoar. Den kan visa på förändringar i samhället och konsumtionsmönster och inte minst spegla framväxten av populärkultur och den moderna kändiskulten, säger Gabriela Huk, utställningsansvarig och chef för avdelningen Publik och lärande på Östergötlands museum.

I Carry Me visas unika originalväskor som var milstolpar i handväskans modehistoria, vissa med kopplingar till ikoner som Grace Kelly, Jaqueline Kennedy Onassis och Lady Diana. Östergötlands museum har gjort en ny bearbetning av den internationella utställningen, som tidigare visats i Nya Zeeland, Estland, Finland och Danmark, bland annat genom att komplettera med svenska väskklassiker.

I anslutning till utställningen visar även den prisade och Vogue-omskrivna väskdesignern Susan Szatmáry från Linköping upp ett urval av sina väskor och berättar om sin designprocess och resa – från krigets Bagdad och uppväxten i Skäggetorp till anställning på de stora franska modehusen och förverkligandet av drömmen om ett eget varumärke.


Tider: 17 februari 2024  - 18 augusti 2024
Adress: Raoul Wallenbergs plats
Telefon: 013-23 03 00
E- Post: info(at)ostergotlandsmuseum.se
Till Hemsida
Öppettider se hemsidan


Källa: Östergötlands Museum