Örebro konsthall - Utställning - Tobias Bradford

Foto: Örebro Konsthall


Örebro konsthall har glädjen att presentera konstnären Tobias Bradford första stora konsthallsutställning. I utställningen Kall luft på öm hud undersöker han förhållandet mellan kropp och maskin, barndom och drömmar, makt och odödlighet i rörlig skulptur- och platsspecifik installation såväl som objekt och video. Tillsammans med flera ambitiöst nyproducerade verk skapas en påtaglig stämning som sprids över salarna. Utställningen visas 17 februari 2024 - 17 maj 2024. 

The power air is so thick I could swim through it skulptur 2023 Detalj ur en strre installation Foto rebro Konsthall

The power (air is so thick I could swim through it), skulptur, 2023. Detalj ur en större installation. Foto: Örebro Konsthall

Om utställningen: Kall luft

– Liminal spaces är ett begrepp jag inte refererat till tidigare men det går att applicera på rumslighet. Det handlar om idén om ett slags bakrum till vår verklighet. Inför den här utställningen har jag tänkt mycket på hur skulpturerna samspelar med rumsligheten och den scenografin som utvecklas där, säger Tobias Bradford.

I utställningen Kall luft på öm hud får besökaren ta del av kroppar som svävar i luften, scenografiska iscensättningar av mentala tillstånd och konstnärens egna minnen av Örebro stad i förändring. Utmärkande är ett slags laboratorium av kroppar, armar och ben som mekaniskt experimenterar med skulpturinstallation och rumslighet genom form, material och rörelse. 

Relaterade länkar

Läs mer

– Påtagligt i utställningen är stämningen som blir till genom den gröngula färgen på väggarna, den beige mattan och ljussättningen men också ljudbilden som tillsammans ramar in utställningen till en enda stor installation, berättar Camilla Påhlsson, intendent på Örebro konsthall.

Bradford ställer frågor kring vad en skulptur kan vara, vilka känslor den kan frammana och huruvida den kan uppfattas som levande, i relation till ett objekt. Mot den bakgrunden, öppnar verken upp för dialog och reflektion om vad det betyder att vara människa och hur vi ser på oss själva och vår omvärld. 

Om konstnären: Tobias Bradford

Tobias Bradford (född 1993, Örebro) är utbildad vid Goldsmiths University i London och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm men började sin konstnärliga bana på Örebro konstskola. Bradford har tidigare ställt ut på Kristinehamns konstmuseum, Accelerator och Skövde konsthall men även internationellt på The Design Museum i London, Company Gallery i New York och Fabian Lang i Basel.

2021 tilldelades han Maria Bonnier Dahlins stipendium. Bradford finns representerad i samlingarna på Maria Bonnier Dahlin Stiftelsen, Magasin 3 och Ståhl Collection samt i privata samlingar, i Sverige och internationellt.

Tider: 17 februari 2024 - 17 maj 2024
Adress/Hitta hit:
Kulturkvarteret, Nygatan 7, 702 11 Örebro
Telefon: 019-21 49 00
E-Post: konsthallen@orebro.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettiderÖrebro Konsthall vill ge konstupplevelser, utställningar för örebroarna och stadens besökare genom att visa svensk och internationell samtidskonst av hög kvalitet. Konsthallen vill också sprida kunskap om konsten och göra den tillgänglig för barn, ungdomar och vuxna.


Källa: Örebro Konsthall