Örebro konsthall - Urval av utställningar

Foto: Örebro Konsthall


Höstens inleds med utställningen Drawing a Breath av den Örebrofödde konstnären Sara Wallgren. På Örebro konsthall presenteras ett mångfacetterat konstnärskap som undersöker relationen mellan arkitektur och ljud genom röst, rörelse, kropp och andetag. Temat materialiseras i installation, teckning och video såväl som skulpturala verk. Separatutställningen är Sara Wallgrens mest omfattande och visar ett 40-tal konstverk där flera är nyproducerade. Utställningen pågår till och med 14 januari 2024.  

– Jag är intresserad av sångens relation till den omgivande arkitekturen, säger Sara Wallgren, konstnär.

Om utställningen: Drawing a Breath av Sara Wallgren

Centralt för utställningen Drawing a Breath är den nyproducerade installationen Ljudet, rösten, luften, platsen (2023). Verket består av ett oktagonalt rum, ett ljudverk och åtta högtalare, och upptar hela den inre hallen. Installationen är inspirerad av körverket Spem in alium från 1573 av den engelske renässanskompositören Thomas Tallis. Det skrevs för 40 sångare och genomfördes i ett oktagonalt rum. 

Relaterade länkar

Läs mer↴

Genom kompositören Joe Cave utforskar Wallgren sångens relation till den omgivande arkitekturen, liksom andetagens förkroppsligande genom sången. 

– Den stora installationen är en alldeles unik ljudupplevelse. Beroende på vart hen står i det oktagonala rummet så hörs och uppfattas ljudet olika. Ljuden studsar från en röst till en annan, innan sången totalt tar över rummet då alla stämmorna går samman, berättar Camilla Påhlsson, ny intendent på Örebro konsthall.

Sammantaget utforskar utställningen Drawing a Breath olika skikt av kropp där kopplingen mellan att teckna och skapa ljud förenas i ett andetag, och där luft ger form åt en grafisk linje. Utställningen pågår till och med 14 januari 2024. 


Adress/Hitta hit: Kulturkvarteret, Nygatan 7, 702 11 Örebro
Telefon: 019-21 49 00
E-Post: konsthallen@orebro.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Örebro Konsthall vill ge konstupplevelser, utställningar för örebroarna och stadens besökare genom att visa svensk och internationell samtidskonst av hög kvalitet. Konsthallen vill också sprida kunskap om konsten och göra den tillgänglig för barn, ungdomar och vuxna.


Källa: Örebro Konsthall