Zornmuseet - Utställning - Zorn under ytan

Foto: Anna Holm, Visit Dalarna


Vid förra sekelskiftet var Anders Zorn en av Europas mest hyllade konstnärer. Kungar, presidenter, finansmän och kulturpersonligheter stod på rad för att få sina porträtt målade av den berömde svensken. Idag är Zorn kanske mindre känd, åtminstone utanför Sverige, men de som möter hans målningar och akvareller kan ännu fascineras av hans briljanta teknik och hur lätt han tycktes skapa sina verk. Det är som om de tillkommit utan ansträngning. Utställningen visas 2 december 2023 – 21 april 2024.

Om utställningen: Zorn under ytan

Vintern 2023-2024 fortsätter Zornmuseet att på museets andra våning visa den uppskattade utställningen Zorn under ytan. Utställningen erbjuder en bred exposé över Zorns konstnärskap, men riktar också ljuset på det som finns under ytan i de välkända verken, det vill säga Zorns teknik och material. 

Relaterade länkar

Läs mer

Här avslöjas att målningar som ger intryck av improvisation föregicks av otaliga skisser och studier, konstnärliga överväganden och djup kunskap om de material som används. På museets första våning möter besökare Zorns akvareller, skulpturer och etsningar och i filmrummet visas Anders Hansers bildspel om Zorn.

Tider:  2 december 2023 – 21 april 2024
Adress/Hitta hit: Vasagatan 36, 792 31 Mora
Telefon: +46 (0)250 59 23 10
E-Post: info@zorn.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettiderEtt av Sveriges mest omtyckta konstmuseer med världens största samling av Anders Zorns verk. Zorns akvareller, oljemålningar, skulpturer och etsningar finns alltid utställda, ofta tillsammans med konst och konsthantverk ur konstnärens egna samlingar. Dagligen visas bildspel och ett par gånger om året visas temporära utställningar


Det finns gott om parkering i anslutning till Zornmuseet. Handikapp toalett finns och det finns förvaringsskåp i entrén. Museet är tyvärr inte anpassat för rullator, rullstol eller barnvagn.


I Zornmuseets butik erbjuds ett brett sortiment av vykort, böcker, konsthantverk och inredningsartiklar som passar utmärkt som exempelvis gåva. Många föremål är framtagna med inspiration från Zorns egna verk, bland annat de populära muggarna med olika motiv av Anders Zorn.


Butiken har samma öppettider som museet. Ett urval ur sortimentet kan också beställas via Muséets webbshop.Källa: Zornmuseet