Varbergs Konsthall - Ditte Ejlerskov: Scene Located

Foto: Ditte Ejlerskov  THE GATEWAY STILL


Lördag den 27 maj öppnar sommarens utställning i Varbergs konsthall. I Scene Located presenteras en meditativ helhetsinstallation där vi bjuds in till sökandet efter en inre balans.

Den danska konstnären Ditte Ejlerskov har under några års tid undersökt olika hormoners påverkan på våra kroppar. Som ett sätt att förbereda sig inför och låta födseln av sitt andra barn bli fylld av harmoni och kärlek, tog hon hjälp av sin konstnärliga praktik. Hon intresserade sig för oxytocin, ”kärlekshormonet”, och dess pågående kamp mot adrenalin, det intensiva ”fly- eller fäktahormonet”. Hon kom fram till att båda hormonerna inte kan existera i våra blodflöden på samma gång. Det är antingen eller, som en ständigt pågående kamp. Ejlerskov gestaltar denna kamp i form av två brottande kvinnor, The Wrestlers.

Om utställningen: Scene Located

Brottarna är ett återkommande motiv i utställningen och syns i målningar, videor, storskaliga ullmattor, 3D-printade skulpturer och digital skulptur. De är en utveckling av den antika marmorskulpturen Brottarna föreställande två män, som finns i konstmuseet Uffizierna i Florens. Ejlerskov transformerar dem till två kvinnor och låter dem bli som avatarer för hormonerna. Fokuset är på kvinnan som representerar oxytocinet, The Goddess of Oxytocin.

Parallellt med arbetet med hormoner har Ejlerskov också jobbat med ett mer formalistiskt uttryck i form av storskaliga målningar av färggraderingar. I de handgjorda målningarna låter hon två motstridiga färger långsamt mötas och smälta samman. Ett stilla betraktande av målningarna har en nästintill lugnande och harmonisk effekt på oss, likt effekten av oxytocin.

I Scene Located undersöker Ejlerskov vidare själva platsen för maktkampen mellan hormonerna. Inspirerad av en perspektivteckning av renässanskonstnären Hans Vredeman de Vries, har hon i olika medier skapat en arkitektonisk scen. I utställningen presenteras en meditativ helhetsinstallation. Vi bjuds in till att vid olika stationer utforska en rumslig plats, men också en mental plats, eller en scen, för en inre balans i våra flöden.

POAP certifikat

Till utställningen Scene Located har Ditte Ejlerskov skapat ett POAP (proof of attendance protocol) certifikat. Det kommer i form av ett visitkort som enbart kommer att finnas tillgängligt i Varbergs konsthall under utställningsperioden. POAP:en är en unikt numrerad NFT och kan mintas via en blockkedja under en specifik period, med start den 27 maj. Kortet fungerar också som ett litet unikt numrerat konstverk för de besökare som inte är intresserade av blockkedjor.

Om konstnären:  Ditte Ejlerskov

Ditte Ejlerskov (1982) bor och är verksam i Skælskør (Danmark). Hon har en magisterexamen från Konsthögskolan i Malmö (2009) och har sedan dess haft ett stort antal separat- och grupputställningar, främst i norden. Under de senaste 10 åren har hon deltagit i över 80 utställningar. Några av dem är The Cult of Oxytocin på Nikolaj Kunsthal (Köpenhamn, Danmark 2022), Can you Hear Me? på Röda Sten Konsthall (Göteborg 2019), Feminist Histories på Museu de Arte de São Paulo, (São Paulo, Brasilien 2019), The Inverted Pyramid på Viborg Kunsthal (Viborg, Danmark 2020) och The Muse på Kristiansand Kunsthall (Kristiansand, Norge 2018).

Ditte Ejlerskov finns representerad i många samlingar, bland annat på Malmö Konstmuseum, ARKEN (Museum for Moderne Kunst, Köpenhamn) och i Statens konstråd (Sverige). Hon har gjort flertalet offentliga gestaltningar runt om i Danmark, deltagit på många residens i Europa och hennes verk finns publicerade i flertalet kataloger och konstböcker.

Vernissage 27 maj

Utställningen pågår 27 maj – 27 augusti

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: Engelbrektsgatan 7, övre plan, 432 41 Varberg
Telefon: 0340 886 00
E-Post: kultur@varberg.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Varbergs Konsthall