Vandalorum - Utställning - Lisa Larsson

Lisa Larson i Gustavsbergs keramikstudio. Fotograf okänd, bildägare: Värmdö kommun.


Vandalorum har glädjen att 2023 presentera en omfattande utställning med konstnär och keramiker Lisa Larson. Larson är känd och älskad av flera generationer i Sverige, men har också väckt intresse och beundran långt utanför landets gränser. Utställningen visas  22 april 2023 — 7 april 2024.

Utställningen presenterar Larson i helfigur genom ett rikt urval av hennes verk – från träfigurer hon skar som tonåring, till de populära stengodsfigurerna från Gustavsbergs porslinsfabrik, hennes frilansformgivning för olika producenter och de senaste årens designuppdrag för japanska tillverkare. 

Vid sidan av Larsons egna arbeten innehåller utställningen också verk av konstnärskollegor som hon inspirerats av eller stått nära, bland andra Stig Lindberg, Endre Nemes och Torsten Renqvist. Tillsammans tecknar de en bild av det konstnärliga sammanhang som hon varit en del av.

Om Lisa Larsson

Lisa Larson har sedan 1950-talet skapat keramik som gått rakt in i hjärtat på miljontals människor. Humoristiska djur, känsligt utförda barnporträtt och kraftfulla kvinnogestalter tillhör hennes återkommande motiv. Vid sidan av unika objekt och serietillverkade föremål visas även prototyper och skisser samt folkkonstföremål som Larson köpt under resor världen över och låtit sig inspireras av. 

Relaterade länkar

Läs mer

Utställningen bygger på Larsons egna samlingar och innehåller många verk som aldrig tidigare visats. Utställningen formar en berättelse om mer än sju decennier av skapande med en stark kärlek till leran som material.

Lisa Larson (f. 1931 i Härlunda, Småland) har studerat keramik vid Slöjdföreningens skola i Göteborg. 1954-80 jobbade hon som formgivare på Gustavsbergs porslinsfabrik och blev snabbt känd för sina uttrycksfulla, modernistiska figurer och kärl i stengods. Sedan 1981 har hon arbetat som frilans, för bland andra Rosenthal, KF, Höganäs och Skrufs glasbruk. 1992 blev Larson konstnärlig ledare för Keramikstudion i Gustavsberg som hon grundade samma år. Under 2000-talet har Larsons arbete fått stor publik i bl.a. Japan. 


Lisa Larson Vandalorum Foto Patrik Lindell  Vandalorum

Fotograf:Patrik Lindell / Vandalorum


Lisa Larson Vandalorum Foto Patrik Lindell  Vandalorum

Fotograf:Patrik Lindell / Vandalorum


Utställningen visas 22 april 2023 — 7 april 2024  i Lada 1, Vandalorum


Adress/Hitta hit: Skulpturvägen 2, 331 44 Värnamo
Telefon: 0370-30 22 00
E-Post: info@vandalorum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Vandalorum