Vandalorum — Sigrid Sandström — Under tiden

Janus (A2), akryl och oljepastell på duk


Vandalorum har glädjen att till vintern presentera en soloutställning av den internationellt etablerade svenska konstnären Sigrid Sandström.  Sandström kommer att inta museets största lada med en serie nya monumentala målningar, fritt hängande i rummet.

Om utställningen: Under Tiden

För första gången skapar hon verk på duk som är avsedda att upplevas från båda håll, med en fram- och baksida av samma dignitet. I utställningen visas även två grupper av målningar från det senaste året, med inbördes dialog.

Sandström har sedan debuten för drygt två decennier sedan, konsekvent utforskat måleriets förutsättningar och begränsningar. Med tiden har hennes storskaliga, avskalade landskap blivit allt mer abstrakta. Hon arbetar med att framgångsrikt tänja på måleriets grundelement: duken, färgen och appliceringsmöjligheterna.

Det flyktiga och obestämbara spelar en viktig roll i Sandströms måleri. Verken upplevs sällan som statiska utan som varande i ständig rörelse. Vad som ena stunden kan framstå som ett formmässigt experiment på ytan, kan i nästa övergå till en illusion av svindlande djup. Hennes verk har sällan en självklar riktning, vilket bidrar till känslan av föränderlighet. Detta, kombinerat med Sandströms färgval — där naturens dämpade gråskalor ofta ställs mot strålande, klara nyanser — får verken att närmast vibrera.

Katalog med en nyskriven text

Till utställningen publiceras en katalog med en nyskriven text av den tyske författaren och konstskribenten Martin Herbert samt nytagna bilder av fotograf Patrik Lindell.

Om  Sigrid Sandström

Sigrid Sandström (f. 1970 i Stockholm) tog sin Master of Fine Arts från Yale University i USA. Hon är för närvarande professor vid Bildkonstakademin vid Konstuniversitetet i Helsingfors och har tidigare varit professor vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm samt biträdande professor vid Bard College, Annandale-on-Hudson, New York. 

Hon har ställt ut på bl.a. Bonniers Konsthall i Stockholm, Moderna Museet i Stockholm, Contemporary Art Museum i Houston, Anat Ebgi Gallery i Los Angeles, Frye Art Museum i Seattle, Inman Gallery i Houston, Kunsthal Charlottenborg i Köpenhamn, Nationalmuseum i Stockholm, Reykjavik Art Museum, Västerås konstmuseum och Waldemarsudde i Stockholm. Sandströms verk ingår i samlingarna vid bl.a. Moderna Museet, Statens Konstråd, Malmö Konstmuseum, Borås Konstmuseum och Houston Museum of Fine Arts.

Relaterade länkar

Fler utställningar från Vandalorum

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: Skulpturvägen 2, 331 44 Värnamo
Telefon: 0370-30 22 00
E-Post: info@vandalorum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Vandalorum