Vandalorum - Ett hem

Bild: Fotograf Sune Sundahl, String Design, 1958 / ArkDes


Vandalorum kan stolt presentera den första utställningen inom ramen för programmet Konst och industri som syftar till att skapa utbyten mellan småländsk industri och svenska design- och konsthögskolor. Utbytena ska fokusera på perspektiv och förhållningssätt genom kritiska undersökningar av material, processer och produkter. Utställningen visas 28 oktober 2023 - 14 januari 2024. 

Om utställningen: Ett hem

Programmets pilotprojekt med titeln Ett hem involverar studenter från Visuell kommunikation på Beckmans Designhögskola och String Furniture. String Furniture, med produktion i Lövås utanför Anderstorp, har donerat sex hyllor till studenterna från Beckmans Designhögskola. Genom att placera objekt i respektive hylla – men utan att på annat sätt förändra den – har studenterna laborerat med Stringhyllans funktion, form, historia och symbolvärden. Studenterna har även utformat grafiska identiteter till hyllorna. Den tematiska utgångspunkten för arbetet har varit ”folkhemmet”, begreppet myntat av socialdemokraten Per Albin Hansson 1928.

Relaterade länkar

Läs mer↴

Titeln Ett hem anspelar på hemmahörighet i nationen. Vad var folkhemmet? Och vad är det idag? Vilka har omfattats av det och vilka har uteslutits från det? Titeln kan även härledas till ordspråk som ”mitt hem är min borg”, Alice Tegnérs sång ”Du svenska bygd, du hem i nord” från 1901 och Carl Larssons bok Ett hem från 1899 som syftade till att tjäna som föredöme för hur svensken skulle inreda sitt hem.

Om Konst och industri-programmet på Vandalorum

Under våren 2023 inledde Vandalorum och The Hamrin Foundation ett för Sverige unikt utbildningsprogram där konst- och designstudenter vid svenska lärosäten samarbetar med småländsk industri. Genom kritiska undersökningar av material, process och produkt är målet att generera utbyten av perspektiv och förhållningssätt. Programmet har sin hemvist på Vandalorum, där varje projekt kommer att presenteras i en publik utställning, och leds av konstnär Oscar Guermouche.

Utställning 28 oktober 2023 - 14 januari 2024 i Galleriet, Vandalorum
Adress/Hitta hit: Skulpturvägen 2, 331 44 Värnamo
Telefon: 0370-30 22 00
E-Post: info@vandalorum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Vandalorum