Vandalorum

Vandalorum Foto: John Nelander / VandalorumAdress/Hitta hit: Skulpturvägen 2, 331 44 Värnamo
Telefon: 0370-30 22 00
E-Post: info@vandalorum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva Vandalorums utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i Deras shop.

Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. 

Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh.  

En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.

Vandalorum bedriver också en Designskola. Till Designskolan välkomnas unga som tycker om att skapa med händerna och som känner sig nyfikna på varför saker ser ut, tillverkas och fungerar som de gör. Vandalorum vill sprida kunskap om varför design är en viktig del av vår vardag och ge deltagarna möjlighet att vara med och forma hur framtiden ska se ut! 

Designskolan leds av Vandalorums konst- och designpedagoger. Deltagarna får också träffa etablerade formgivare som delar med sig av hur de jobbar och håller i spännande workshops. Kursen sträcker sig över en hel termin för att kunna erbjuda fördjupning och kontinuitet. Under ca 12 tillfällen träffas gruppen på Vandalorum och tar sig an designprocesser på olika sätt. I kursen används material från regionens industrier och under terminen görs även studiebesök hos en tillverkare.

Designskolan möjliggörs med riktat stöd från Kulturrådet och Sparbanksstiftelsen Alfa.

Relaterade länkar

Fler utställningar från Vandalorum


Källa: Vandalorum