Västergötlands Museum - Av inre nödvändighet och med största lätthet

Foto: Västergötlands museums bildarkiv.


På lördag den 13 maj 2023 invigs den nya utställningen om konstnären Agnes de Frumerie på Västergötlands museum i Skara. Nu ges en unik chans att titta närmare på några av hennes största verk ur museets samlingar. Konstnären står också i centrum för programverksamheten och redan på onsdag den 17 april bjuder museet in till en afton om Agnes. Utställningen visas 13 maj 2023 - sensommaren 2024.

Om utställningen: Av inre nödvändighet och med största lätthet

År 1930 erbjöds Västergötlands museum en donation bestående av Agnes de Frumeries hela konstnärliga kvarlåtenskap. Detta innebär att museet förvaltar, inte bara konstverk i form av skulpturer, teckningar, målningar, möbler och glasföremål, utan också en omfattande brevsamling, manuskript till dramer författade av Agnes själv, fotografier, självbiografiska texter och artiklar i diverse ämnen. 

Relaterade länkar

Läs mer

Den senaste stora utställningen om Agnes invigdes 1997 och sedan dess har endast ett axplock ur hennes kvarlåtenskap ställts ut på museet. Det är alltså hög tid att ge nytt liv åt arvet efter Agnes och utställningen ”Av inre nödvändighet och med största lätthet” – en utställning om Agnes de Frumeries liv och konst ämnar göra just detta.

– Den nya utställningen är mycket omfattande och innehåller mängder av föremål, vilket innebär att vi har möjlighet att visa upp mycket mer av Agnes liv och konst. Det är alltifrån den 215 centimeter höga skulpturen Kleopatra till hennes dammsugare, säger Peter Nordin, utställningsproducent på Västergötlands museum.

Agnes liv och konst genomsyrar också den kommande programverksamheten på museet och redan på onsdag den 17 maj 2023 bjuds allmänheten in till en afton som inleds med ett kort anförande av Peter Nordin. Därefter bjuds deltagarna på en rundvandring på egen hand i den nyligen öppnade utställningen. Det är fri entré till kvällen men den som vill delta behöver förboka via museets hemsida, där det också kommer att finnas möjlighet att beställa fika. 

Om Konstnären: Agnes de Frumerie 

Agnes Kjellberg föddes i Skövde den 20 november 1869. Redan som 14-åring flyttade hon till Stockholm för att studera till bildlärare vid Tekniska skolan och 1886 antogs hon vid Konstakademien. Några år senare blev hon en av de första kvinnorna att tilldelas det stora resestipendiet vilket tog henne till Paris. Det var där hon träffade sin make, Gustaf de Frumerie och de skulle komma att leva och verka i Paris i mer än 30 år. 

År 1925 flyttade makarna de Frumerie slutgiltigt tillbaka till Sverige och lät bygga en villa i Hindås utanför Göteborg. Efter Gustavs död 1934 blev villan i Hindås för stor för Agnes att ombesörja på egen hand och den bar på för många minnen. År 1937 befinner sig så Agnes återigen i Stockholm och det är också där hon hastigt avled, den 2 april i sin ateljé på Maria Prästgårdsgata, omgiven av sin konst. 

Agnes de Frumeries konstnärskap fick aldrig något genomslag hos den verkligt stora publiken. Hennes önskan om att donera hela kvarlåtenskapen till Västergötlands museum talar därför sitt tydliga språk; det är hennes krav om att få inta sin rättmätiga plats i såväl den svenska som internationella konsthistorien.

Utställningen öppnar lördag 13 maj 2023 och den visas till sensommaren 2024.Adress/Hitta hit: Stadsträdgården, 532 31 Skara
Telefon: +46 511 26 000
E-Post: info@vgmuseum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Västergötlands Museum