Västergötlands Museum

Foto: Västergötlands Museum
Adress/Hitta hit: Stadsträdgården, 532 31 Skara
Telefon: +46 511 26 000
E-Post: info@vgmuseum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


I hjärtat av ett rikt kulturlandskap ligger Västergötlands museum i medeltidsstaden Skara. Här finns över 10 000 år av landskapets unika historia gestaltad. Museets föremålssamlingar, utställningar är en av landets största, och utgör grunden för basutställningarna. Unika bronssköldar, Skara i Medeltid. Mellan is och Eld - Tolkningar av Västergötlands forntid, Agnes de Frumerie, glaspionjär och konstnärinna, Kata från Varnhem, Allt det här och mycket mer visas i de fasta utställningarna på Västergötlands Museum.

Glöm inte att besöka Friluftsmuseet Fornbyn som ligger i en fin miljö strax intill historiska Byggnader. Missa inte utställningen, Själabärarna som berättar om tingen/spåren  av arbete, tankar, mödor och lycka väcker känslor och diskussioner, generation för generation. Tingen blir själabärare, länken mellan historien och dig.

Västergötlands Museum utvecklas hela tiden ting från både medeltiden och nutid belyses. Både stora och små saker. exempelvis kan nämnas det senaste tillskottet i Fornbyn. 


16d432bb-0451-4684-910d-6bb729ea547ejpg


Den lilla gula kiosken som hämtades från Stenhammar i Lidköping förra året, ska nu tas i bruk. I Fornbyn har kiosken blivit en fin representant för det svenska folkhemmet och lördagen den 4 juni 2022 invigs den.   

Under många år var kiosken ett givet stopp i Lidköping, vid den gamla landsvägen ut mot Läckö. Där såldes glass, tidningar och sötsaker. Under de timmar som invigningen pågår finns åter möjlighet att köpa korv och läsk i kiosken. Det kommer under dagen
även att finnas möjlighet att testa på några klassiska lekar från förr. 

– Idag är den här typen av byggnader utrotningshotade, säger Robin Gullbrandsson,
byggnadsantikvarie på Västergötlands museum. Stenhammarkiosken har behållit sitt
ursprungliga utseende och är ett fint prov på 1950-talets ”funkis”.

Västergötlands museum är ett kulturcentrum med en bred verksamhet. Spännande utställningar, föreläsningar och aktiviteter som ger dig många anledningar till återbesök.


Källa: Västergötlands Museum