Västerbottens Museum - Sune Jonsson - Panorama av ett samhälle i förändring

Sune Jonsson 2 Foto: Curt Dahlgren


Just nu och under hela 2023 visas utställningen Panorama av ett samhälle i förändring med motiv av Sune Jonsson hos SJCD (Sune Jonsson Centrum för Dokumentärfotografi) på Västerbottens museum. I och med utställningen uppmärksammar vi att det är 30 år sedan Sune Jonsson vann det prestigefyllda Hasselbladspriset med stiftelsens motivering:

Om utställningen: Panorama av ett samhälle

Under snart ett halvsekel har Sune Jonsson skildrat det nordsvenska landskapets ödslighet och karga skönhet, det oglamorösa i enkla människors vardag. Med ett lågmält och levande bildspråk har han gestaltat sitt panorama av ett samhälle i förändring. I en omfattande bokproduktion har hans ord och bilder vävts samman till en unik dokumentation i det amerikanska FSA-projektets anda.”

Utställningen innehåller ett urval av de 201 motiv som Jonsson donerade till Hasselbladstiftelsen i samband med utmärkelsen och spänner över stora delar av hans fotografiska gärning. Bland dem finns han allra mest älskade motiv.

Sune Jonssons dokumentära bildberättande har bidragit till vår kulturella självbild. Genom sina bilder har han skapat ett slags kollektivt minne av bondesamhället. Som han själv uttryckte det, ”Dokumentära bilder är en investering för framtiden, en investering som bara stiger i värde.
- Alexandra A. Ellis, curator.

Om Sune Jonsson

Sune Johnsson (1930-2009) har som fotograf och berättare sin oomtvistade plats i den svenska folkhistorien. Han har under lång tid noggrant undersökt och beskrivit sin samtid, i utställningar, artiklar, böcker och filmer. Han har främst verkat i Västerbotten och Ångermanland, men också i bland annat New York, Österbotten, Kongo, Prag, Kanada, Portugal och dessutom på många andra platser i Sverige. 

Sune Jonsson har i sina dokumentära projekt redan från början fascinerats av den arbetande människan inom de traditionella näringarna skogsbruk och jordbruk. År 1960 inleddes det långa och fruktbara samarbetet mellan Sune Jonsson och Västerbottens museum. Samarbetet resulterade bland annat i den första samtida dokumentationen av inlandets avfolkningsbyar och i boken Bilder från den stora flyttningen 1964. 

Västerbottens museum förvaltar sedan 2002 hela Sune Jonssons arkiv, ett kulturarv av internationell dignitet.

Curator

Alexandra A. Ellis

Relaterade Länkar

Fler utställningar från Västerbottens Museum

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: Helena Elisabeths väg 3, 903 42 Umeå
Telefon: 090-16 39 01
E-Post: receptionen@vbm.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Västerbottens Museum