Västerbottens Museum - Ludwig Franzen - Förlåten mark

Ludwig Franzen, 2023 (Bild Beskuren)


Söndag 10 september invigs utställningen Förlåten mark med verk av Ludwig Franzen, på Västerbottens museum i Umeå. Utställningen, som är Franzens största separatutställning hittills, presenterar en fascinerande samling aldrig tidigare visade verk i akryl och akvarell och tar oss med på en visuell resa genom en förvriden verklighet.

Om utställningen: Förlåten mark

Jag har fastnat för att avbilda byggnader med okänd funktion, hus där människor varken bor, samlas eller arbetar. Jag tycker att en byggnad som man inte vet vad den används till är främmande på ett befriande sätt. Där finns rum att andas. Människovärlden är full av saker, namn och tankar. Det är sällan man hittar ledigt utrymme. Därför tillverkar jag bilder av sådana utrymmen.  Projektet har fortsatt utvecklas med tiden, jag omformar stadslandskapet och utsätter byggnaderna för olika former av förvrängning. Jag hoppas att betraktaren kommer att känna att en annan värld, trots så många dystra farhågor, alltid är möjligt, berättar Ludwig Franzen.

Om konstnären: Ludwig Franzen

Ludwig Franzen , född 1974, bor och verkar i Umeå. Han har under en längre tid arbetat med bilder av mänskliga miljöer där de normala funktionerna trängs undan av en annan laddning. I Förlåten mark har bilderna sin grund i vårt behov av att känna oss hemma i den materiella världen. Det handlar om att söka ett annorlunda sätt att skapa bilder. Att bryta upp landskapet är också att trotsa den egna arbetsmetoden. Genom att vända upp och ner på kartan blir världen främmande och överraskningen möjlig.

Jag har följt Ludwig Franzens konst genom åren så det känns väldigt roligt att nu få göra en utställning, som dessutom visar enbart nya verk, tillsammans. Det är första separatutställningen som vi har med Franzen och den ger oss möjlighet att visa våra besökare en av Västerbottens egna stora talanger inom måleri. Kanske känner någon igen sig i de förvridna stadsrummen. Men är det framtiden, eller det förflutna – eller kanske en annan dimension? Fantasin sätts i rullning, menar Suzanne Steneberg, konstantikvarie vid Västerbottens museum. 

Utställningen hänger i hall 13 under perioden 10 september 2023 – 14 januari 2024.

Relaterade Länkar

Fler utställningar från Västerbottens Museum

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: Helena Elisabeths väg 3, 903 42 Umeå
Telefon: 090-16 39 01
E-Post: receptionen@vbm.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Västerbottens Museum