Västerås Konstmuseum - Kent Klich - YOU DON’T HEAR THE DOG BARKING

Foto: Västerås Konstmuseum


Fotografen Kent Klich, född (1952) och uppvuxen i Västerås, bor i dag i Danmark. Han har studerat psykologi vid Göteborgs universitet och fotografi vid International Center of Photography i New York.

Om utställningen: You don´t hear the dog barking

Utställningen YOU DON’T HEAR THE DOG BARKING är uppdelad i två av konstmuseets rum där det första rummet gör ett nedslag i Klich sätt att arbeta: här visas processbilder och böcker från flera serier som spänner över hela hans karriär, från 1983 - 2023. Extra utrymme ges åt det senaste projektet .A Tree Called Home där Klichs fotografier av tillvaron på ryska psykiatriska institutioner spänner från interiörer till porträtt och detaljbilder. Det slitna och trasiga är en återkommande refräng och vittnar om fotografens blick för ytor och material. Det är inte människorna som framställs som trasiga utan platsen, och i förlängningen systemet.

Utställningen fortsätter i konstmuseets största sal och här visas nedslag ur flertalet serier från Gazaremsan. Klich har fotograferat livet i Gazaremsan sedan början av 2000-talet med hopp om att tillföra alternativa bilder till massmedias kortlivade, ofta sensationsinriktade rapportering. Han vill uppmärksamma och skildra orättvisor och kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Med ett djupt intresse för personliga berättelser och med samarbete som metod, fokuserar Klich på krigets konsekvenser i vardagen.

Att fotografera andra människors lidande innebär etiska utmaningar. Klich är medveten om sin egen roll som en utomstående. Han försöker alltid samarbeta nära de människor han fotograferar och han tillämpar olika metoder för att inkludera deras perspektiv. Sammanslaget bidrar de till en mångfacetterad bild av det omtvistade områdets komplexa berättelse.

Utställningen YOU DON’T HEAR THE DOG BARKING  är framtagen av Västerås konstmuseum i samarbete med Hasselbladstiftelsen.

Om Konstnären: Kent Klich

Kent Klich skildrar människor i utsatta situationer. Hans konstnärliga arbete kännetecknas av en stark beslutsamhet att bidra till att öka medvetenheten om orättvisor, ojämlikheter och kränkningar av mänskliga rättigheter. Han kombinerar fotojournalistik med konst, dokumentär och politisk aktivism. Hans arbete spänner över många olika uttryck och format, allt ifrån konceptuell färgfotografering, svartvita ögonblicksbilder och befintliga familjefotografier.

Klich har rört sig ifrån traditionellt dokumentärt berättande utan förminskad vilja att förstå omvärlden genom fotografering. Hans verk talar ett fotografiskt språk med många dialekter, spår och bevis, men även otämjda detaljer och det drömda. Det återspeglar hans ständigt föränderliga användning av fotografi som ett verktyg, ett verktyg som både kan kränka och försona – ett vapen och en allierad.Kent Klich föddes (1952) och växte upp i Västerås, han bor idag i Köpenhamn, Danmark. Han studerade psykologi vid Göteborgs universitet och fotografi vid International Center of Photography i New York. Han var medlem i Magnum Photos från 1998 fram till 2002. Han har fått stort internationellt erkännande och tillde­lats flertalet prestigefulla utmärkelser. Kent Klich främsta arbetsområden är Danmark, Mexiko, Rumänien, Palestina/ Israel och Ryssland.

Kent Klichs bilder har ställts ut otaliga gånger, men fotoboken är hans främsta val av medium. I hans böcker varvas bilderna med olika typer av texter. Den konstant växling mellan bild och ord tvingar läsaren att sakta ner och skapar engagemang.

Klich fick internationellt erkännande med sitt projekt om Beth, en dansk sexarbetare vars liv han har skildrat i närmare fyrtio år, vilket resulterat i tre böcker, en dokumentärfilm och flera utställningar. Andra uppmärksammade projekt inkluderar El Niño (1999), om hemlösa barn i Mexico City, och Children of Ceausescu (2001), om HIV-positiva barn på Rumäniens barnhem, Gaza Photo Album (2009), Killing Time (2013) Black Friday (2015) och Gaza Works (2017) samt den allra senaste, A Tree Called Home (2021).

YOU DON’T HEAR THE DOG BARKING, Kent Klich18 mars – 24 september 2023, Västerås konstmuseum

Relaterade Länkar

Fler utställningar från Västerås Konstmuseum


Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: Karlsgatan 2, 722 14 Västerås
Telefon: 021-39 32 22
E-Post: konstmuseet@vasteras.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider

Källa: Västerås Konstmuseum