Värmlands Museum - Utställning - Katja Pettersson

Glitch – Katja Pettersson, sommarens utställning 2024 på Värmlands Museum (bild beskuren)


Den 19 april öppnar sommarens stora utställning på Värmlands Museum. Katja Petterssons verk handlar ofta om hierarkin mellan människor och natur. Hur påverkar vi naturen, hur försöker vi styra den och hur styr den oss? Från vems perspektiv utgår vi? Utställningen visas 19 april 2024 -  15 september 2024. 

Om utställningen: GLITCH

I de berättelser och möten som hennes verk ger upphov till är platsen och spår av dess specifika historia central. Konstnärens installation med storskaliga akvareller och skulpturala objekt är speciellt utformad för Nyrénhallen på Värmlands Museum. Arkitekturen och byggnadens koppling till älven med vattenlinje och speglingar har varit en tongivande idé. I denna helhetsupplevelse kan betraktaren förlora sig. Målningarna döljer och rymmer personliga erfarenheter av hot och längtan, och minnet av det kyliga och mörka vattnet i en sjö i norra Sverige.

Relaterade Länkar

Om konstnären: Katja Pettersson

Hennes största publika verk är Stadsmuseet i Stockholm Pixlad vattenspegel 2019, Sfumato till Kirunas nya Kulturhus 2022 och just nu arbetar hon med en gestaltning till ett torg i Väddesta som ska vara klart 2024. Med Front gjorde hon många utforskande projekt, där flera föremål numera ingår i de permanenta samlingarna på MOMA i New York, Centre Pompidou i Paris och V&A i London. 

Hennes verk finns även representerade på Malmö konstmuseum och Nationalmuseum. År 2019 valdes hon in Kungliga konstakademien. Katja Pettersson är född och uppvuxen i Karlstad men sedan många år boende i Stockholm.
Adress/Hitta hit: Sandgrundsudden, Karlstad
Telefon: 054-701 19 00
E-Post: museet@varmlandsmuseum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Värmlands Museum