Världskulturmuseet - ¡Viva México!  - Viva Mexico

Av: Frederik Trovatten 


I Mexiko är det förflutna evigt levande. Här har traditioner blandats, mötts och omformats under tusentals år. Lördag 12 februari 2022 öppnar Världskulturmuseet i Göteborg utställningen ¡Viva México! som vill bredda bilden av Mexikos mångfacetterade ursprung och traditioner. Det blir ett färgsprakande möte mellan liv och död i en utställning som rymmer både kamp och mod, dödskallar och blommor.

Mexikos historia präglas av både föränderlighet och motståndskraft. Den handlar om världar som skapas och går under, stora kulturer som blomstrar, ett område som erövras och ett land som efter lång kamp blir självständigt. Berättelser om livet och döden följer oss genom utställningen och fångar några ögonblick i Mexikos historia. Denna historia är fylld av konflikter och tragedi men också motståndskraft och humor. Den handlar om mörker och morgondag, om liv och död.

xHH6JRd2_jpgAv: Frederik Trovatten

Den nära relationen mellan liv och död är ett centralt tema i det mexikanska kulturarvet. I flera år har firandet av högtiden Día de Muertos (De dödas dag) anordnats på just Världskulturmuseet tillsammans med Mexikanska föreningen i Göteborg och intresset för dessa frågor är stort hos besökare i alla åldrar.

- I Mexiko finns ofta ett annat förhållningssätt till döden jämfört med den nordiska traditionen, säger utställningsproducent Tina Landgren. I en tid då många jorden runt har tvingats möta det svåra, vill Världskulturmuseet lyfta fler sätt att sörja och tänka kring döden.

Utställningen riktar sig till flera generationer och erbjuder barnen ett speciellt spår att följa – genom tassavtrycken från den mytomspunna nakenhunden Xolo. Med ett välkomnande tilltal och aldrig tidigare utställda föremål ur samlingarna, hoppas Världskulturmuseet kunna skapa möten mellan människor i olika åldrar och med skilda erfarenheter. All text finns även på spanska och engelska.¡Viva México! kommer att utvecklas under hela året med konstnärssamarbeten, fördjupande seminarier och skolprogram.

Relaterade länkar

Fler utställningar från Världskulturmuseet

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider


Adress/Hitta hit: Södra Vägen 54, 412 54 Göteborg
Telefon: +46 10 456 12 00
E-post: info@varldskulturmuseet.se
Till Hemsida
Öppettider, kontrollera alltid med hemsidan innan besök:


Källa: Världskulturmuseet