Världskulturmuseet - Anabelí Brancusi - Jag matar min själ med lera

Av:  Anabelí Brancusi


I trappan upp till Världskulturmuseets utställning ¡Viva Mexico! öppnar nu installationen Jag matar min själ med lera med verk av Anabelí Brancusi. Konstnären hämtar inspiration från sitt mexikanska ursprung, där det keramiska hantverket har utvecklats under tusentals år.

Utställningen - Jag matar min själ med lera

Temat i installationen utgår från familj, kreativitet och rötter. Här knyts det samtida till gamla traditioner och föremål.

- Åren med leran har visat mig vägen tillbaka till mina rötter, säger Anabelí Brancusi. Jag har hittat ett sammanhang inuti mig, som knyter an till trådar bakåt i tiden. Aldrig är jag ensam, för jag är en del av en familj som funnits i tusentals år.

Världskulturmuseerna har även gjort ett nyförvärv i form av ett keramiskt verk som föreställer ett barnhuvud. I detta verk hade Brancusi sina egna barn i tankarna – och det lugn och den tillförsikt sovande barn kan utstråla. Verket påminner också om olmekiska så kallade kolossalhuvuden.

- Vi är glada för möjligheten att visa Anabelis fantastiska verk som knyter ihop nutida frågor med det mesoamerikanska kulturarvet, säger utställningsproducent Tina Landgren. Den här installationen visar på länkar mellan samtida konst och tusen år gamla konstverk, som de i utställningen ”¡Viva Mexico!” Frågeställningar kring moderskap, familj och ursprung är allmänmänskligt och angeläget för alla människor då som nu.

Tillsammans med Michelangelo Miskulin har Världskulturmuseerna tagit fram en film om konstnären och hennes tankar kring skapande och leran som utgångspunkt. Den finns tillgänglig i installationen och här.

Anabelí Brancusi 

Anabelí Brancusi är utbildad vid Högskolan för konst och design, HDK, i Göteborg. Genom åren har hon medverkat i en rad utställningar. Hösten 2021 blev hon uppmärksammad i SVT-produktionen ”Dreja, en kärlekshistoria”.

Relaterade länkar

Fler utställningar från Världskulturmuseet

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider


Adress/Hitta hit: Södra Vägen 54, 412 54 Göteborg
Telefon: +46 10 456 12 00
E-post: info(at)varldskulturmuseet.se
Till Hemsida
Service: Museibutik, kafé, restaurang, konferens
Öppettider se hemsidan


Källa: Världskulturmuseet