Uppsala Konstmuseum - En postum resa in i framtiden

Ett av 1900-talskonstens mest outgrundliga verk, Kullahusets hemlighet, skapades av Sten Eklund 1971. I utställningen, En postum resa in i framtiden, sammanförs nu åtta internationella och aktuella konstnärskap med verket.

– Den här utställning förflyttar sig mellan dåtid, nutid och framtid och använder sig i tillägg av fiktion för att se vår samtid ur ett nytt ljus.  Något speciellt uppstår när Sten Eklunds grafiska svit från 70-talet sammanförs med både nyproducerade och internationellt hyllade videoverk och installationer, med en blick på världen som både är global och väver in det mer-än-mänskliga, säger Rebecka Wigh Abrahamsson, Curator.

Om utställningen: En postum resa in i framtiden

I den nya utställningen En postum resa in i framtiden sammanförs åtta internationellt verksamma konstnärer för att tillsammans med Sten Eklunds verk Kullahuset hemlighet, undersöka hur fiktion och spekulativt tänkande kan skapa en annan sorts förståelse för den kulturella och planetära kris vi just nu befinner oss i. En framtid som på många sätt är inställd, eller uppskjuten.

Genom videoinstallationer, textverk, objekt och grafiska blad reser vi baklänges i tiden och tillåter oss färdas till mikrobiotiska världar, datorgenererade platser, magnetiska zoner och drömska tillstånd. I utställningen finns plats för sorg över de arter som kommer att utrotas, samt för den utarmning av jordens resurser som pågått och pågår. Det imaginära erbjuder också läkande processer - ett återförtrollande av världen. Flera konstverk befinner sig också i mellanrummet, i det vakuum av overklighet och svindel som korta stunder sveper över oss i vardagen när vidden av klimatkrisen öppnar sig.

530c7931-704d-4d51-a11e-d2f503c887f4jpg

Foto: Uppsala Konstmuseum

Under våren produceras en samtalsserie på museet med teman som knyter an till utställningen. Årets upplaga av performancfestivalen Revolve influeras också av utställningens teman och har redan nu bokat konstnärerna Eglė Budvytytė, My Lindh och Kristin Nango. Mer information kommer.

Om Konstnären: Sten Eklund

Sten Eklund (1942–2009) Grafikern och målaren Sten Eklunds Kullahusets hemlighet skapade en fiktiv berättelse om en ung vetenskapsman, J.M.G. Paléen. Under en exkursion möter han ett mystiskt område som verkar övergivet men är fullt av obegripliga byggnadsverk, odlingar, farkoster och konstruktioner. Den unga vetenskapsmannen tecknar det han ser, återvänder till civilisationen och visar sina fynd för vetenskapssamhället. Men han blir inte trodd. Han försöker återvända till platsen men hittar den aldrig igen.

Kullahussviten består av 53 handkolorerade etsningar som bygger på J.M.G. Paléens teckningar, och som är skapade med liknande metod som äldre botaniska bilder. Verket fick ett varmt mottagande och turnerade i Sverige 1972–1974 genom Riksutställningar. Sviten visades även på Discovery and Investigation på Serpentine Gallery i London 1975. (Mer information i bifogat broschyr)

Läs mer om allt som händer i vår på Uppsala konstmuseeum i kalendariet. Se aktuella och kommande utställningar och upptäck museets samlingar som består av mer än 14000 konstverk och designföremål.

Relaterade Länkar

Fler utställningar från Uppsala Konstmuseum

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider


Adress/Hitta hit: Uppsala slott, Drottning Christinas väg 1, ingång E
Telefon: 018-727 00 00
E-Post: konstmuseum@uppsala.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Uppsala Konstmuseum