Umeå Konsthall- Utställningar - Fredrik Lindqvist

Fredrik Lindqvist kombinerar den grafiska tekniken träsnitt med textil i sina bilder. Här skildras världen idag i form av djur, mode, pop och urbana världar. En salig blandning där humor och allvar står i stor kontrast till varandra. Utställningen visas 17 februari 2024 - 12 maj 2024.

Fredrik Lindqvist Bildupphovsrtt 2024

©Fredrik Lindqvist Bildupphovsrätt 2024

Om utställningen: Berättelsen tar aldrig slut

Jag gillar träsnittet för dess direkta och exakta uttryck. Genom att trycka det aggressiva träsnittet på mjuka, enfärgade och mönstrade tyger uppstår för mig en behaglig kontrast.” – Fredrik Lindqvist

Relaterade länkar

Läs mer

Den praktiska processen börjar med träsnittet. Lindqvist tecknar motivet på en träplatta och sedan skär han ut bilden med vassa knivar. Efter att allt är utskuret färgas plattan in med hjälp av en gummivals. Därefter börjar tryckningen på olika textilier. 

Till sist syr han ihop textilierna till en helhet med en grov tråd. Genom tygernas kulör och mönster i kontrast till träsnittet förmedlar han en bildvärld mellan dröm och verklighet. Berättelsen tar aldrig slut.

Om konstnären: Fredrik Lindqvist

Fredrik Lindqvist är född 1968 i Kristianstad. Idag är han bosatt och verksam i Arkelstorp i Skåne och i Ingolstadt i tyska Bayern. Efter studier på Konsthögskolan vid Umeå universitet 1993–97, avslutade han sin utbildning i Tyskland på Kunstakademie Düsseldorf 1997–2000. 

Lindqvist är representerad på bland annat Die Bayerische Staats Gemälde Sammlung i München, Nationalmuseum och Moderna Museet i Stockholm, British Museum i London och Textilmuseet i Borås.


Tider:  17 februari 2024 - 12 maj 2024

Adress/Hitta hit: Storgatan 46 A, 903 26 Umeå
Telefon: 090-16 33 00
E-Post: info.vaven@umea.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettiderUmeå Konsthall visar ett flertal utställningar varje år med fokus på konstnärskap i närområdet. Med syftet att engagera och ge ingångar till aktuella utställningar och projekt, samarbetar Umeå Konsthall både inom Väven, med andra institutioner, föreningar och enskilda utövare.

Du kan också ta del av information om konstverken och utställande konstnär, både genom text, bild och film. Länken till 3D-rummet finns tillgänglig på www.umea.se/konst.


Källa: Umeå Konsthall