Tom Tits Experiment - Stora små kryp

Foto: Tom Tits Experiment


Bland fartfyllda, finurliga experiment och ett glasscafé med soldäck kommer 30 småkryp i gigantisk storlek att ta plats i parken på Tom Tits Experiment. Den tillfälliga utställningen kommer att finnas på plats mellan den 1 juni-30 september.

Den 1 juni anländer sommarens stora små hedersgäster, 30 gigantiska småkryp gör sig hemmastadda runt om i hela parken. På gästlistan står, bland många andra, myror, spindlar, flugor, kackerlackor, loppor, trollsländor och bönsyrsor. Några av krypen kommer vara möjliga för de yngsta barnen att rida på, andra kommer att kunna beskådas i uppbyggda boplatser liknande deras naturliga habitat.

— Bara att småkrypen är så väldigt stora är fascinerande i sig, men det vi främst vill lyfta fram är deras unika förmågor och deras stora betydelse för vår värld. Besökarna kommer kunna jämföra sina egna förmågor med utställningens olika kryp. Är du starkare än en myra? Eller hur gör egentligen flugan när den går på väggar och i tak, kan du klättra likadant? Det bästa sättet att få reda på det är att besöka utställningen och testa själv, säger Lisa Holm, programansvarig, Tom Tits Experiment.

Utöver att utforska parkens alla experiment och småkrypens förmågor får besökarna möjlighet delta vid fjärilsutsläpp, gå guidade turer och testa att programmera robotar på pollineringsuppdrag. Utställningen och aktiviteterna lyfter fram småkrypens nära nog oöverskådliga betydelse för vår värld och hur vi alla kan bidra för att de ska trivas och må bra.

Stora små Kryp är framtagen av Megalodon Creations AB, i syfte att uppmärksamma småkrypens roll för att de ekosystem de förekommer i ska fungera.

— Småkrypen i vår omgivning må vara små, men de är enormt många och de spelar en mycket stor roll i världen. De finns i marken, i träden, i vattnet, i luften, i våra bostäder och till och med på oss människor, säger Jan Westin, Vetenskaplig ledare Megalodon Creations AB.

Genom utställningen hoppas Tom Tits Experiment kunna sprida kunskap om och engagemang för hållbar utveckling på ett lekfullt, lustfyllt och handgripligt sätt. Ett besök på Tom Tits ska vara en upplevelse för alla sinnen och sommarens utställning är inget undantag. Även i glasskiosken kommer småkrypen att ta plats, till besökarnas skräckblandade förtjusning.

— För den riktigt nyfikna och modiga besökaren kommer vi servera vår mjukglass med ett lite ovanligt strössel, säger Daniel Magnusson, restaurangchef, med ett stort leende. Det kittlar dödskönt i kistan!Adress/Hitta hit: Storgatan 33 Box 633 151 27 Södertälje
Telefon: 08-550 225 00
E-Post: info@tomtit.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Tom Tits Experiment