Titanic: The Artifact Exhibition

Den 15 april 1912 sjönk Titanic i det iskalla vattnet i Nordatlanten. 111 år efter katastrofen, då 1496 personer omkom, kan du uppleva Titanics myter, historier och glans i en av världens största vandringsutställningar. Titanic: The Artifact Exhibition har premiär i Linköping den 27 maj. Välkommen ombord!

Om utställningen: Titanic: The Artifact Exhibition

Utställningen som setts av över 25 miljoner besökare runt om i världen har sin Norden premiär i Linköping. Som den enda turnerade utställningen i världen får besökarna ta del av över 200 originalföremål hämtade från vraket vid någon av de lyckade expeditioner som skett. Därutöver finns ett flertal reproduktioner av interiörer i naturlig storlek, där gästerna får uppleva verkliga berättelser om fartyget. Detaljer om vilka resenärerna var, vad de gjorde, vad de tog med sig och ibland vad de sade har gett oss möjligheten att berätta den verkligt mänskliga dimensionen av Titanics första och sista resa. Utställningens uppdrag är att återskapa känslan av hur det var att resa med denna "osänkbara" atlantångare.

Titanic var inte bara en nationell tragedi för flera länder utan även en lokal tragedi för många svenskar. Svenska var det andra största språket ombord på fartyget, som gick under den 15 april 1912.

Premiär den 27 maj

Utställningen kommer att vara lokaliserad i Tornbyområdet, Bonnarpsgatan 9, i Linköping under perioden 27 maj - 3 september 2023.

- Vi hoppas att utställningen ska locka tiotusentals gäster. Titanic: The Artifact Exhibition är en av världens största och mest populära vandringsutställningar, där vi kommer få beskåda föremål som aldrig visats i Sverige. Vi är glada att få presenta dessa med Nordenpremiär i Linköping, säger Stefan Papangelis, VD Nordic Exhibitions & Events AB.

- Att Titanic kommer till Linköping i sommar ligger helt i linje med vårt uppdrag - att skapa nya reseanledningar och upplevelser. Vi hoppas att många Linköpingsbor och besökare tar tillfället i akt att besöka denna fantastiska utställning i sommar, säger Anders Thorén, evenemangsansvarig på Visit Linköping & Co.

Titanic: The Artifact Exhibition arrangeras av Nordic Exhibitions & Events AB i samarbete med Visit Linköping.

Webbplats: titanicexhibition.se

Fakta om Titanic:

  • Titanic beställdes den 31 juli 1908.
  • Byggdes på varvet Harland and Wolff, Belfast, Irland.
  • Sjösattes 31 maj 1911.
  • Sjönk den 15 april 1912 efter att ha kolliderat med ett isberg i norra Atlanten.
  • Längd 269,1 m Bredd 28,0 m Djupgående 10,5 m Deplacement 52 310 bruttoton. Höjd från skorsten till köl 54 m.
  • Propellrar, de små 7 meter i diameter, den stora 9 m.
  • 1 496 personer omkom i katastrofen, 712 överlevde.

Källa:  Visit Linköping & Co