Thielska Galleriet - Andreas Eriksson och Edvard Munch - Ta vid

Edvard Munch, Kyssen IV, 1902, träsnitt, Thielska Galleriet. Anderas Eriksson, Untitled, 2022, screentryck på papper 


Thielska Galleriet presenterar en duo-utställning med grafiska verk av Andreas Eriksson (f.1975) och Edvard Munch (1863–1944). Munch var en viktig konstnär för Signe-Maria och Ernest Thiel och i deras konstsamling finns bland annat en nästan komplett serie av den norske konstnärens grafiska blad.

Om utställningen: Ta vid

Andreas Eriksson är en välkänd samtidskonstnär som har representerat Sverige på Venedigbiennalen (2011) och ställt ut separat på bland annat Bonniers konsthall, Akvarellmuseet på Tjörn och Skissernas museum i Lund. Han har främst gjort sig ett namn som målare, men har arbetat med grafik sedan sena tonår.

Utställningen belyser de båda konstnärernas distinkta stilar men visar samtidigt hur de tillsammans lockar fram något förut okänt i varandras verk. Genom att sätta samman Eriksson och Munch på ett fritt sätt luckras idén om en linjär konsthistoria upp. Bilderna lösgörs ur de sammanhang vi är vana vid. Verken från olika tider är nära varandra, en relation upprättas åt båda håll.

Det är inte bara den nu levande konstnären som tar vid där den äldre slutar, Munchs bilder vecklas ut och får tala med Erikssons. Det är inte frågan om vilja se en utveckling, snarar att försöka skapa en omtagning. Genom att skifta mellan kontraster som det figurativa och abstrakta kan något nytt synliggöras och få liv i rummen. Ett träd gjort av en ung Eriksson får bland annat möta Munchs Eken från 1903.

Övrig fakta om utställningen

Utställningen visas i Hjalmar Söderberg-rummet och den angränsande passagen samt högst upp i Tornrummet – en intimitet som passar båda konstnärskapen.

Andreas Eriksson och Edvard Munch. Ta vid. 

6 maj–1 oktober 2023

Relaterade Länkar

Fler utställningar från Thielska Galleriet

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/hitta hit: Sjötullsbacken 8, 115 25 Stockholm
Telefon: 070-654 23 85
E-post: info(at)thielskagalleriet.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Thielska Galleriet