The Mystery of Banksy – A Genius Mind - Stockholm

Mystery_of_Banksy_Hamburg_02_(c)Dominik Gruss


Onsdag 27 september öppnar den internationellt uppmärksammade succéutställningen om street artens anonyme superstjärna Banksy i Stockholm.

”The Mystery of Banksy - A Genius Mind” gästar Stadsgårdsterminalen t o m 4 februari 2024.

Om utställningen: The Mystery of Banksy – A Genius Mind

Med över en miljon besökare sedan premiären i München förra våren har ”The Mystery of Banksy – A Genious Mind” blivit en av de mest välbesökta och framgångsrika utställningarna någonsin om den exceptionelle gatukonstnären – eller möjligen konstnärerna. Mystiken runt Banksy är och förblir tät, och bara ett fåtal sägs veta säkert om det rör sig om en konstnär eller ett kollektiv. Den anonyme Banksy, världsberömd men ändå ett mysterium, sägs dock komma från Bristol, England; det var där den karaktäristiska street arten och samhällskritiken först syntes på väggar och gator.

Relaterade länkar

Läs mer↴

Street art-stjärnan är känd för att utmana konstvärldens gränser, och verken har skapat uppståndelse och rubriker i flera år. Banksys konst är spridd över världen och pryder väggar och broar med ibland provokativa motiv föreställande råttor, schimpanser och kyssande polismän. Ofta landar konsten i anti-statliga, anti-kapitalistiska och anti-krigssammanhang, med motiv där barn, äldre och djur hamnar i centrum. Den omtalade bilden av en kattunge på ett sönderbombat hus på Gaza-remsan ska till exempel ha varit avsedd som social kritik mot ignorans, att människan i allmänhet väljer att betrakta bilder med gulliga kattungar istället för verkligheten. 

Bakom "The Mystery of Banksy – A Genius Mind" står den tyske musikalproducenten och utställningsarrangören Oliver Forster, COFO Entertainment, och designern och galleristen Virginia Jean, kreativ chef.

- Att skapa en utställning som denna är en utmaning. Vi vill göra konsten till en upplevelse, synlig för alla och samlad på ett ställe. Banksy har ju skapat över hela världen, och började tidigt sälja signerade konstverk och tryck i begränsad upplaga. De flesta är privatägda och inte tillgängliga för allmänheten. Att kunna förundras över en äkta Banksy är därför en sällsynthet. Med ”The Mystery of Banksy – A Genius Mind” försöker vi samla de bästa och mest imponerande motiven på ett ställe och i en avslappnad atmosfär utanför ett museum, men ändå med höga kvalitetskrav, säger producenten Oliver Forster.

Virginia Jean, kreativ chef för utställningen, har länge haft Banksy som inspiratör. Som expert på hans verk och specialist på gatukonst uttrycker hon:

- Med sina skapelser tar Banksy upp viktiga sanningar och problem i vår värld som vi föredrar att blunda för. Ett Banksy-verk berör alla och riktar sig till alla, vare sig man gillar det eller inte. Det är precis därför det är så viktigt för mig personligen att ställa ut Banksys verk, att göra dem tillgängliga för världen och att uppmärksamma dem. Banksy skriver historia med sin konst – berättelsen som är verklighet för oss i just detta ögonblick. Utställningen är ett måste för alla som gillar att brottas med konst, politik, allmänna världshändelser och framför allt sig själva och har en känsla av bitterljuv ironi”.

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider


Källa: The Mystery of Banksy