Textilmuseet - Textila Skikt

Utställningen visar ett urval av konst inköpt till Textilmuseets samling mellan år 2000 och 2023. Spännande nya rumsligheter uppstår när verken nu möter varandra i utställningshallen. Skulpturala former, wearable art och sinnliga textila bilder. 

För att orientera oss i den samtida textilkonsten och för att reflektera över strömningar som går att urskilja via verken har konstnären och f.d. professorn på HDK-Valand, Anna T Wolgers bjudits in som skribent.

- Titeln, Textila Skikt, har valts med tanke på hur verken kan betraktas – på ytan och djupet, med blick och sinne. Lager av berättelser läggs ovanpå varandra, både bokstavligen och i tanken, och gestaltar skärvor av vår tid, säger Anna T Wolgers.


  unnamed - 2023-02-10T184401954jpgVerk i bild (från vänster): 8 av May Bente Aronsen, Swimming 1 av Ian Berry, Geographical Determinism av Marjan Kooroshina   

  Man talar ibland om textilens semiotik: ett tygmönster eller en textil kvalitet, som framkallar en förståelse för ett större sammanhang. Ta till exempel denim, jeanstyget. Hur många referenser, privata, historiska och ekonomiska finns det inte till jeans? Alla människor på jorden har en kroppsnära relation till textila material. Det är som ett extra verktyg, en extra färg på paletten. Därför är det relevant att tala om skikt, där det första skiktet är valet av material.

  - Lite kaxigt kan man påstå att textil konst är lite mer än annan konst, säger Textilmuseets intendent Malena Karlsson

  Utställningen ger besökaren ingångar till hur man kan betrakta och tolka den textilt baserade konsten. Anna TW har urskilt följande tendenser:

  • Den kritiska blicken - Estetiken används för att reflektera och ompröva idéer, påvisa fler perspektiv, och större komplexitet.
  • Stillhet och rörelse – temat tangerar existentiella ämnen, små gester, stora händelser, kretslopp.
  • Kropp och identitet - ett återkommande ämne. Varje tid har sina behov av att gestalta och formulera frågor kring vad det är att vara människa.

   Utställningen invigs den 25 februari och visas till och med 14 maj 2023.

   Följande konstnärer finns representerade i utställningen: 

   May Bente Aronsen, Fredrik Lindqvist, Maja Michaelsdotter, Maria Johansson, Birgitta Nordström, Anne Damgaard, Ane Henriksen, Pasi Välimaa, Marjan Kooroshina, Hrafnhildur Arnardóttir, Gunvor Nervold Antonsen, Silja Puranaen, Jonathan Chrisopher, Ian Berry, Emelie Röndahl, Monica Nilsson, Åsa Norberg & Jennie Sundén.

   Relaterade Länkar

   Fler utställningar från Textilmuseet

   Övrig Information

   Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider   Adress/Hitta hit: Skaraborgsvägen 3, 506 30 Borås
   Telefon: +46 33 35 89 50
   E-Post: textilmuseet(at)boras.se
   Till Hemsida
   Öppettider se hemsidan


   Källa: Textilmuseet