Tekniska Museet - Zero City
Skiss över utställningen Zero City. Illustration Olga Sigthorsdottir
Tider: 5/3. 2022 - Tillsvidare
Interaktivt äventyr när besökare utmanas att bygga framtidens hållbara stad. Framtiden har redan börjat, och det finns ingen tid att förlora. I den nya utställningen Zero City utmanar Tekniska museet besökarna att kavla upp ärmarna och utforska och upptäcka vad som kan göras här och nu för att förändra staden med målet att nå nollutsläpp.
Om utställningen: Zero City
Välkommen till Zero City, där du som besökare står inför att lösa framtidens stora utmaningar med målet att nå nollutsläpp från staden. Ta en tur i en självkörande buss, hjälp till att packa lastcontainern, kryp genom avloppstunneln och lös svåra utmaningar kring energiförsörjning, transporter och stadsplanering.
Med utställningen vill Tekniska museet utmana och aktivera besökare i frågor där vi lätt kan fastna i känslor av hopplöshet. Zero City är en interaktiv, färgstark och optimistisk tillsammansupplevelse om några av vår tids största och svåraste utmaningar.
Tekniska museets 1 200 kvadratmeter stora Maskinhall har förvandlats till en stadsmiljö med shoppinggata, torg, hamn, kraftverk och krypvänliga avloppssystem. Här varvas nya innovationer med interaktiva uppdrag.
I luften ovanför svävar några av museets imponerande flygmaskiner, som tillsammans med bilar, motorcyklar och andra föremål ur samlingarna visar hur stadslivet förändrats när vi löst ett problem men samtidigt skapat nya. En familjekombi fullpackad med campingutrustning, badleksaker och en kanot på taket väcker barndomsminnen om bilsemestrar till liv.
Olga_Sigthorsdottir210428_2022TEK
Utställningen är skapad i två versioner, där den ena kommer att turnera till olika platser i Europa. Utställningen Zero City är Tekniska museets bidrag i ett konsortium tillsammans med DASA i Dortmund, Tekniska museet i Wien och Parque del las Ciencias i Granada. Idén är att producera egna utställningar på temat hållbarhet och sen låta dem turnera sinsemellan. Under hösten 2022 öppnar utställningen Foodprints på Tekniska museet i Stockholm. Tekniska museets unga besökare är ofta väldigt medvetna i hållbarhetsfrågor. Men de är samtidigt lösningsorienterade och framtidsoptimistiska. I Zero City har vi tagit tillvara på detta och lagt bort alla pekpinnar. I stället har vi siktet inställt på spännande men utmanande möjligheter, och vad var och en av oss kan göra för att nå de viktiga målen för en hållbar framtid, säger Lars Paulsson, projektledare på Tekniska museet. Highlights i utställningen:
|
Kompletterande information 19 oktober 2022
Retrofordon i mängder när Tekniska tar besökarna till bilsamhällets backspegel. När Tekniska museet öppnade utställningen Zero City tidigare i år var det framför allt framtidsstadens hållbara lösningar som stod i fokus. Nu kompletteras utställningen med en historisk djupdykning – 800 kvadratmeter – där mängder av fordon från 1890-talet och framåt visas upp.
Zero City – i backspegeln, öppnar 29 oktober 2022
I Tekniska museets fordonssamling finns flera rariteter bilar, motorcyklar och mopeder. För första gången på många år visas nu flera av dem upp i den nya utställningen Zero City – i backspegeln. Här hittar vi inte bara historiska ikoner som den första bilen som rusade fram på Stockholms gator, den första svensktillverkade brandbilen och Torsten Kreugers Bentley, utan återupplever även nostalgiska minnen bland vardagsbilar, mopeder och cyklar från olika generationer.
I början av 1900-talet fanns ett hundratal registrerade bilar i Sverige. Idag finns över fem miljoner. Med Zero City vill Tekniska museet både berätta om de första fordonen och hur bilsamhället växte fram, men framför allt lyfta frågan om hur vi förflyttar oss smartare i framtidens stad. Genom att förstå vilka problem bilarna löste, och vilka nya utmaningar de samtidigt ställde oss inför, kan vi skapa en mer hållbar framtid tillsammans.
Anna Gerdén, Tekniska museet, Upphovsrätt: Tekniska Museet
För att ge ännu mer liv åt berättelsen har museet också efterlyst och samlat in personliga berättelser från olika generationer, och samlat in föremål som varit starkt förknippade med bilismen som livsstil, till exempel en freestyle, ett hopfällbart campingbord, europakartor, matchande träningsoveraller och tillbehör att koppla in i cigarettändaruttaget. I en del av utställningen får de yngre besökarna testa att leva campingliv, med trampbilar och en husvagn att flytta in i för en stund.
- Vi vill att det här ska engagera fler än bara de mest inbitna fordonsentusiasterna, berättar Emilie Sabel, intendent på Tekniska museet. – Vi har ju en alldeles särskild relation till våra vardagsfordon som troget kämpat på och tagit oss till skolan, jobbet och fritidsaktiviteter. Många besökare står länge och kikar in i bilarna och minns semestrar med syskongräl och utspilld läsk, frihetsdrömmar och ungdomskärlek.
Det var på den allmänna konst- och industriutställningen 1897 som en automobil visades för första gången för svenska folket – den Leon Bollée som nu visas upp på Tekniska museet. 1898 byggdes den första svensktillverkade bilen, VABIS, som restaurerats till körbart skick och även den visas i utställningen.
Zero City öppnar 29 oktober 2022 och innehåller 38 bilar, motorcyklar, mopeder, cyklar, en lastbil och en brandbil. Dessutom visas kolorerade historiska filmklipp och bilder från bilismens historia.
Relaterade Länkar
Fler utställningar från Tekniska Museet
Övrig Information
Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider
Adress/Hitta hit: Museivägen 7, Norra Djurgården, Stockholm
Telefon: 08-450 56 70
E-Post:
info@tekniskamuseet.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Tekniska Museet