Sörmlands Museum - Utställning - Victor Hellros

Foto: Sörmlands Museum


Ugglor, uttrar och dansande hägrar. Den 3 februari öppnar utställningen Ur ugglornas dunkla skog på Sörmlands museum. Det är naturfotografen Victor Hellros, född och uppvuxen i Nyköping, som står bakom de fascinerande och spektakulära bilderna av vilda djur i deras naturliga miljö. Utställningen visas 3 februari 2024 - 26 maj 2024.

Om utställningen: Ur ugglornas dunkla skog

Ur ugglornas dunkla skog visar bilder från de sörmländska skogarna i vårt närområde, men också från andra delar av Sverige samt resor till Dovrefjell och Lofoten i Norge.

Ugglor har en srskild plats i fotografen Victor Hellros hjrta och utstllningen p Srmlands museum visar mnga bilder av dessa fantastiska varelser

Foto: Victor Hellros

Relaterade länkar

Läs mer

Genom sina fotografier vill Victor Hellros få betraktaren att reflektera över alla de levande varelser som finns i vår närhet. Kan vi se på vår omvärld med större nyfikenhet och ödmjukhet? Kan en uppmärksam blick på naturen få oss människor att se vår egen plats i ett större sammanhang

Ur ugglornas dunkla skog

Foto: Victor Hellros

För att till exempel komma nära de skygga och känsliga havsörnarna måste fotografen ta plats i ett gömsle om natten. Rovfåglarna kommer nämligen inte att visa sig om en människa närmar sig i dagsljus. Victor Hellros berättar hur han fått dra en pulka med kött från trafikdödade djur genom skogen mitt i natten för att sedan ta skydd och vänta i en koja. När sedan dagen gryr kommer örnarna för att kalasa på köttet. Fotografen måste då vara alldeles tyst, vänta i absolut stillhet – och förstås helt undvika att lämna gömslet, inte ens för ett toalettbesök. Allt för att få den perfekta bilden!

–Med denna utställning vill jag sammanfatta mina första fem år som naturfotograf. Det jag har lärt mig de senaste åren är att fantastiska djur och platser finns mycket närmare än vad man tror, bara man börjar leta och upptäcka, säger Victor Hellros.


Tider: 3 februari 2024 - 26 maj 2024
Adress/Hitta hit: Tolagsgatan 8, 611 31 Nyköping
Telefon: 072-213 47 11
E-Post: info.museet@regionsormland.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Hösten 2018 invigde Sörmlands museum länets nya museihus i Nyköping i Södermanland med ett unikt koncept där besökarna erbjuds att nära och direkt ta del av människors livsberättelser.

Museets samlingar utställningar har plockats fram och placerats mitt i huset, fullt synliga och tillgängliga för publiken. Samlingarna är ordnade efter sammanhang – exempelvis en person, gård, familj, arbetsplats eller institution – för att förmedla berättelser om och av människor.   

Ett flertal fasta tillsvidare utställningar visas. Senast i raden kan nämnas: Harald Gripes samling. Harald Gripe var en svensk konstnär och illustratör och var gift med författaren Maria Gripe, vars ungdomsböcker han illustrerade. Harald var en hängiven samlare av modellteatrar och kort före sin död donerade han sin stora samling till Nyköpings kommun. Det blev grunden för Sveriges enda modellteatermuseum, Gripes Modellteatermuseum. Källa: Sörmlands Museum