Sven-Harrys Konstmuseum - Tomteparaden

Fernand Léger, La Ville, 1919. Foto: Prallan Allsten, Moderna Museet. (beskuren)


Sven-Harrys konstmuseum hyllar kulturikon i utställningen Tomteparaden - tomtens resa genom tiderna. Utställningen visas 10 oktober 2023 - 14 januari 2024. 


Om utställningen: Tomteparaden

Vem är det egentligen vi bjuder in år efter år till en av våra största familjehögtider? I en vindlande utställning återvänder vi till tomtens rötter i en mångkulturell färd, från helgon till den kulturikon han är idag.

Allt har sin begynnelse för 1700 år sedan med helgonet S:t Nikolaus. Vi följer honom genom ett medeltida Europa, där en djävulsfigur i form av julbocken snart slår följe. Resan fortsätter tillsammans med samiska renar över Atlanten. Förändringar sker även på hemmaplan. Här genomgår folktrons gårdstomte en förvandling och sugs in i föreställningen om jultomten. Genom flera grenar transformeras vår tids jultomte. 

Relaterade Länkar

Läs mer↴

I utställningen hyllar vi varje pusselbit av det visuella avbildandet som synliggör hur traditioner förändras med varje generation.

- Med Tomteparaden vill vi på Sven-Harrys konstmuseum ge en bred kontext till en sann kulturikon. Det är en utställning för hela familjen som på ett lustfyllt sätt visar hur mångkulturella strömningar lett fram till jultomten som vi känner honom idag. I utställningen finns verk av våra folkkära konstnärer, samt en urpremiär för ett verk av en av våra främsta dockmakare, Arne Högsander, som gjort en tomte från Selma Lagerlöfs Nils Holgerssons saga. Det är en julutställning för hela familjen, säger Dragana Kusoffsky Maksimović, VD och museichef på Sven-Harrys konstmuseum.

- Hur jultomten etablerade sig i Sverige har vi flera traditioner och konstnärer att tacka för men tomten är mycket mer än en symbol för julen. Gårdstomten var en moralisk vägvisare som inte tolererade slarv eller misskötsel av vare sig djur eller sysslor. S:t Nikolaus visade med sina handlingar medkänsla och även julbocken som julklappsutdelare har inneburit glädje under en mörk tid på året, säger gästcurator Tommy Kuusela, fil.dr. i religionshistoria och folklorist.

Folkkära motiv av Jenny Nyström, Carl Larsson, John Bauer, Haddon Sundblom, Elsa Beskow och Per Åhlin samsas i den här utställningen med mindre till namnet kända konstnärer, ikoner, julbockar och den klassiska Coca-Colatomten. Motiven i utställningen vittnar om en ständig förändring, en rörelse, som fortsätter att tolkas och omtolkas i tid och rum. Det är just denna resa Tomteparaden tar fasta på. En lekfull och stämningsfull julutställning för alla generationer.

Tider: 10 oktober 2023 - 14 januari 2024


Adress/Hitta hit: Eastmansvägen 10, 113 61 Stockholm
Telefon: +46 8 511 600 60
E-Post: info(at)sven-harrys.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Sven-Harrys Konstmuseum