Stockholms Stadsmuseum - Vi som byggde Stadshuset

Murarnas verktyg var slev, hammare, vattenpass och lod. Många av dem bar den traditionella randiga murarblusen, ofta med en väst över. Okänd fotograf, 1916.


Med handens kraft och avancerad ingenjörskonst byggdes Stadshuset för 100 år sedan. Nu får du uppleva historien på ett nytt sätt – ur murarnas, snickarnas och stuckatörernas perspektiv.

2023 fyller Stockholms stadshus 100 år. Det firar Stadsmuseet med en utställning om Ragnar Östbergs beundrade byggnad.

Om utställningen: Vi som byggde Stadshuset

I utställningen möter du människorna som med gemensamma krafter skapade Stadshuset. Utifrån den drygt hundra år gamla dokumentation som gjordes av arbetsplatsen kan du här se hur arbetet gick till.

Många olika yrkesgrupper samarbetade. Här fanns tegelbärare, murare, hantlangare, arkitekter, snickare, timmermän, målare, skulptörer och stenhuggare. Husets tusentals ritningar skapades av arkitekter och ingenjörer med pennor, passare och linjaler. Grunden till huset lades av dykare, cementarbetare, timmermän och hantlangare.

Tillsammans med bilderna kan du också höra rösterna från några som var med. Med personliga berättelser skildras arbetet och livet som det levdes för hundra år sedan.

https://stadsmuseet.stockholm.se/besok/tillfalliga-utstallningar/vi-som-byggde-stadshuset/

Bok om bygget av Stadshuset

I samband med utställningen "Vi som byggde Stadshuset" släpps också en bok med samma namn. Författare är historiker Mats Hayen och bilderna, många aldrig tidigare visade, kommer från Stadsmuseets samlingar från dokumentationen av Stadshusbygget.

https://kultur.stockholm/aktuellt/kalendarium/2023/01/bokpresentation-vi-som-byggde-stadshuset/

Program

Stadsmuseet ger ett stort antal program kring både utställningen och Stadshusets historia ur olika perspektiv: visningar för vuxna och familjer, föreläsningar, quiz, skolprogram och teckningsprogram.

https://kultur.stockholm/aktuellt/?t=event&c=281

I en anslutande fotoutställning visas hur utkanterna av Stockholm såg ut vid tiden för bygget av Stadshuset. I utställningen kan du se hur det nya kom att trängas med det gamla i det som idag är innerstad. Du får även möjlighet att jämföra platserna som de såg ut då med helt nytagna bilder.

https://stadsmuseet.stockholm.se/besok/tillfalliga-utstallningar/samtidigt-i-stadens-utkanter/

Tider: 21 januari–5 november 2023

Relaterade Länkar

Fler utställningar från Stockholms Stadsmuseum

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider


Adress/Hitta hit: Ryssgården, 116 46 Stockholm
Telefon: 08-508 31 600
E-Post: stadsmuseet@stockholm.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Stockholms Stad