Spritmuseum - Urval av utställningar

Spritmuseum. Foto: Holger.Ellgaard


Det är med stor stolthet som Spritmuseum i Stockholm presenterar konstutställningen Love x Attraction in Absolut Art Collection med Carolina Falkholt och Anna Axfors, i ett färgstarkt möte mellan en konstnär och en poet ifrågasätts maktrelationer, heteronormen och åtrå för att manifestera äkta kärlek. Utställningen rymmer både konst, litteratur och musik. Genom sina egna konstnärskap tolkar Carolina Falkholt och Anna Axfors ämnet kärlek. Deras olika perspektiv möts men står ändå starkt för sig. Utställningen visas 14 oktober 2023 - 5 maj 2024.

Om utställningen: Love x Attraction in Absolut Art Collection

Kärleken berör alla våra sinnen, inte minst vad vi hör. Carolina Falkholt och Anna Axfors har valt ut verk från konstsamlingen Absolut Art Collection. Under processen växte även idén om att producera musik till utställningen och resultatet blev vinylskivan, Love x Attraction.

Relaterade länkar

Läs mer↴

I sin roll som gästcurator har Carolina Falkholt lyft fram konstverk, som i hennes ögon berör maktrelationer och kvinnlig åtrå. Hon har skapat ett eget verk - ett vindlande nät av graffiti som omger konsten. Hon både lyfter och kommenterar konstverken från Absolut Art Collection i en egensinnig dialog.
I utställningen True Crime ges en unik möjlighet att följa med genom historien om Sveriges förbudstid, med utgångspunkt från ett av populärkulturens just nu största ämnen, True Crime. Berättelser, foton och artefakter visar hur dåtidens största smugglare, hembrännare, tricksters och spritmarodörer tog lagen i egna händer och använde sin kreativitet för att runda de hårda spritreglerna. Utställningen är planerad att pågå minst ett år och öppnar den 24 november 2023.

Om utställningen: True Crime

Fredagen den 24 november öppnar Spritmuseums nya utställning True Crime, som handlar om Sverige på 1920- och 1930-talet. En period då lönnbränning, smuggling och langning av sprit sågs som några av de största samhällsproblemen. Genomgripande restriktioner från statens sida gjorde det svårare att komma över det samhällshotande brännvinet, men öppnade samtidigt upp för en illegal marknad där svartspriten sköljde in över landet i sådan omfattning att Östersjön kom att kallas ”The Vodka Sea”. 

Relaterade länkar

Läs mer↴

För ju fler restriktioner, desto mer laddad och åtråvärd blev spriten. Utställningen tar oss med genom mörka hamnar och smala gränder, skumma läkarmottagningar, och illegala nattklubbar, där besökaren får möta våghalsiga smugglare, förslagna langare, listiga lönnbrännare och trixiga festarrangörer.

Det här är en oerhört viktig del av vår historia och inte minst den svenska dryckeskulturen, som ju onekligen formades starkt under 1920- och 1930-talet”, säger Spritmuseums intendent, Eva Lenneman. ”Det är en ambitiös satsning där vi lagt hundratals timmar på att hitta de allra mest färgstarka berättelserna från den här tiden”.

Utställningen True Crime, som är planerad att pågå minst ett år, är producerad i samarbete med illustratören och författaren Jakob Nilsson (bl a aktuell med serieboken Revolver-Harry) och scenografen Lehna Edwall.Adress/Hitta hit: Djurgårdsvägen 38, 115 21 Stockholm
Telefon: 08-121 313 00
E-Post: info@spritmuseum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Spritmuseum och  Absolut Art Collection  beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

“I love the bottle, I want to do something with it” ska Andy Warhol ha sagt till en representant för Absolut Vodka under en middagsbjudning i New York någon gång på 1980-talet. Oavsett om det var exakt så det gick till eller inte skapades år 1985 Absolut Warhol – det första verket i det som kom att bli Absolut Art Collection.

Det statliga företaget Absolut Vodka engagerade under de följande två årtiondena en lång rad konstnärer som skapade unika verk med den kultförklarade vodkaflaskan i fokus. Syftet var att marknadsföra den svenska exportsuccén genom konsten. När projektet avslutades 2004 bestod Absolut Art Collection av 850 verk av 550 olika konstnärer; målningar, skulpturer, fotografier och videoverk. Även designföremål som möbler, glasföremål och smycken ingår i samlingen.

Absolut Art Collection innehåller kända och okända konstnärer, moderna och klassiska stilar, stora och små format. Bland de mer namnkunniga konstnärerna ser vi till exempel Keith Haring, Annie Leibovitz och Linn Fernström. Samlingen är en tidskapsel som speglar en era som passerat och ett samhälle som förändrats.


Källa: Spritmuseum & Absolut Art Collection