Spritmuseum - Öl

Foto: Spritmuseum


Den 17 november 2022 är det dags och den här gången är det ÖL som tar plats på Spritmuseum. Från ett femtiotal till drygt femhundra ölproducenter på bara tio år! Sverige har på kort tid blivit ett av världens bryggeritätaste länder sett till antal invånare, men hur började vår resa och hur ser det ut i dag?

Om utställningen: Öl

Utställningen bjuder på en generös bredd där svensk ölhistoria samsas med trendspaning. Vilken roll har ölet haft som socialt kitt bland vikingar, nunnor, fotbollssupporters och hipsters? Hur får öl sin smak och färg? Och vilka ölstilar är hetast just nu?

Sedan Spritmuseums förra ölutställning 2015-2016 har utvecklingen varit i snabb och ständig rörelse. Då var det fortfarande mycket fokus på IPA och APA. IPA:n frodas i och för sig även idag, men samsas numera också med stilar som pastry stouts, smoothie sours, milkshake-IPA och inte minst NEIPA, som öppnat upp mot en större och bredare publik. Parallellt har även äldre, traditionella stilar som Helles, Vienna Lager och Kellerbier fått ett uppsving.

Öl kan vara så mycket! Söt, krämig, mjuk, fyllig, lätt, frisk, syrlig, fruktig, godisaktig, bitter, kryddig, torr osv. Idag är det verkligen möjligt att säga att det finns en öl för alla!” säger Spritmuseums dryckesexpert Nadja Karlsson.

Ölprovning

I samband med öppningen av ÖL kommer Nadja Karlssons populära dryckesprovningar att utökas med flera ölprovningar. Utöver det lanserar Spritmuseum en ny smakbricka (eller en ny “Ölbricka”) med fyra olika ölstilar från svenska hantverksbryggerier, och “Visning + Öl”, en guidad visning av ölutställningen där besökarna får med sig ett glas öl i handen. Även Spritmuseums bar får ett rejält utökat och specialiserat utbud av svensk hantverksöl.

Matupplevelser med öl i fokus

Under 2023 fortsätter aktiviteterna, bland annat utlovas en mindre ölmässa Meet the Brewer och Tap Takeovers i baren och på sommarens uteservering ölbryggan. Dessutom kommer restaurangen under nästa år att erbjuda matupplevelser med öl i fokus.

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: Djurgårdsvägen 38, 115 21 Stockholm
Telefon: 08-121 313 00
E-Post: info(at)spritmuseum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Spritmuseum & Absolut Art Collection