Spritmuseum

Spritmuseum. Foto: Holger.Ellgaard
Adress/Hitta hit: Djurgårdsvägen 38, 115 21 Stockholm
Telefon: 08-121 313 00
E-Post: info@spritmuseum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Spritmuseum och  Absolut Art Collection  beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

“I love the bottle, I want to do something with it” ska Andy Warhol ha sagt till en representant för Absolut Vodka under en middagsbjudning i New York någon gång på 1980-talet. Oavsett om det var exakt så det gick till eller inte skapades år 1985 Absolut Warhol – det första verket i det som kom att bli Absolut Art Collection.

Det statliga företaget Absolut Vodka engagerade under de följande två årtiondena en lång rad konstnärer som skapade unika verk med den kultförklarade vodkaflaskan i fokus. Syftet var att marknadsföra den svenska exportsuccén genom konsten. När projektet avslutades 2004 bestod Absolut Art Collection av 850 verk av 550 olika konstnärer; målningar, skulpturer, fotografier och videoverk. Även designföremål som möbler, glasföremål och smycken ingår i samlingen.

Absolut Art Collection innehåller kända och okända konstnärer, moderna och klassiska stilar, stora och små format. Bland de mer namnkunniga konstnärerna ser vi till exempel Keith Haring, Annie Leibovitz och Linn Fernström. Samlingen är en tidskapsel som speglar en era som passerat och ett samhälle som förändrats.


Källa: Spritmuseum & Absolut Art Collection