Smålands Konstarkiv - Magni Moss

260x190 cm, tempera och olja på linneduk. Foto Magni Moss (Beskuren)


Magni Moss konstnärskap undersöker det samtida måleriets gränser. Konstnären beskriver sitt arbete som en intensiv växelverkan mellan diskurs och process. Upplevelsen är alltid startpunkten för både idé och handling, som är början till ett arbete med genuint ovisst slut. Hans referenser kommer från ett brett spektrum av källor i vår kultur, men inte minst hans personliga historia och relation till vår värld.

Resultatet blir oväntade möten inte bara med färg, form och rytm, så även med själva målandets materialitet. Målningarna vibrerar av dynamik och färglyster, fritt från igenkänning och tydligt innehåll men samtidigt intensivt och fängslande. Det låter sig inte till fullo definieras, men det skapar oundvikliga och intressanta sammansättningar. Måleriet hos Moss lever liksom sitt eget liv i relation till den andra sinnliga och naturliga världen.

unnamed - 2023-02-24T220937599jpg260x190 cm, tempera och olja på linneduk. Foto Magni Moss

Under de senaste åren har Moss främst arbetat med en serie stora diptyker i olika tekniker, motiv och stil. Vissa är närmast monokroma och andra yvigt gestikulerande, men serien innehåller också figurativa porträtt och andra motiv och landskap. I anslutning till målningarna har han också gjort skulpturer och objekt, som på sätt och vis fungerar som ”förlängda ramar” till målningarna. Objekten kommer ofta från hans direkta omgivning. Det kan vara en gammal kurvig stock av svartek, ett bowlingklot, ett felsågat timmer eller en ovanligt lång pinne. Tillsammans med målningarna skapar de en slags kommunikativ miljö där vi som betraktare också ingår – en installation.

Om Konstnären: Magni Moss 

Magni Moss (f. 1982) läste sin högre konstnärliga utbildning i Frankfurt och Umeå och tog sin masterexamen 2009. Idag bor han utanför Ryd i Småland.

Moss har under de senaste åren haft flera utställningar på bl.a. Last Resort (Köpenhamn), Galerie Martin Janda (Wien), 1857 (Oslo), Charlottenborg Kunsthal (Köpenhamn), Villa Romana (Florens), Contemporary Art Center of Portland (USA) och MODEL projects (Vancouver).  MAGNI MOSS  4/3 – 21/5 2023. 

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider


Adress/Hitta hit: Skulpturvägen 2, 331 44 Värnamo
Telefon: 0370-30 22 00
E-Post: info@vandalorum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider

Källa: Smålands Konstarkiv