Smålands Konstarkiv - Carl Henry Ek - Cloud Based Default Network

Fotograf:Jean-Baptiste Béranger (bild beskuren)


Konstnären Carl Henry EK intresserar sig för den nya digitala teknologin och dess paradoxer, såsom AI och dess påverkan på digitala rum och bilder. Konstverket Cloud Based Default Network är ett rumsligt dynamiskt videoverk uppbyggt av flera skärmar som tar form i Smålands Konstarkivs Lada 3 på Vandalorum. James Bridles bok The New Dark Age: Technology and the End of the Future har varit en stark referens i arbetet med konstverket.  

Sedan videokonferenser blev allmängods har uppfattningen om vad som är ett rum förändrats. Föreställ dig ett möte med en grupp människor i ett rum som deltar i videokonferens. Mötet sker fysiskt och i varje deltagares dator. Rumsligheten har på så sätt både vidgats och kollapsat. Det har blivit något mycket mer omfattande och som har en räckvidd över hela världen. Samtidigt är det något litet som får plats inuti en mikrokomponent i en bärbar dator. Det utrymme som kan tolkas som ett rum är egentligen bara binära tal. Vad definierar den nya rumsligheten? Och vad finns efter att samtalet avslutats?

Om konstnären: Carl Henry Ek

Carl Henry Ek är född 1992 i Korsberga utanför Vetlanda. Bor och verksam som konstnär i Stockholm. Han gick ut Kungliga Konsthögskolan i Stockholm under 2023. Han har även studerat på Konstakademien i Köpenhamn och Konsthögskolan Valand i Göteborg.

Relaterade Länkar

Fler utställningar från Smålands Konstarkiv

Carl Henry Ek: Cloud Based Default Network
2 september 2023 - 15 oktober 2023
Visas i Smålands Konstarkivs Lada 3Källa: Smålands Konstarkiv