Skokloster Slott - Utställning - Louise Xin

Fotograf: Emma Grann. Den internationellt uppmärksammade modedesignern och konstnären Louise Xin Mer än bara kläder.


Den internationellt uppmärksammade modedesignern och konstnären Louise Xin visar sina magnifika couture-kreationer på Skoklosters slott i sommar med start 14 juni 2024. Utställningen Louise Xin: Mer än couture kombinerar konst och hantverk med ett passionerat engagemang för etiskt mode och mänskliga rättigheter. Utställningen visas 14 juni 2024 – 1 september 2024.

Om utställningen: Louise Xin: Mer än couture

Självlärda Louise Xin – född i Kina, uppvuxen i Sverige och nu baserad i Paris – ställer i  sommar ut 14 av sina praktfulla couture-kreationer på Skoklosters slott.


Fotograf: Ola Myrin/Skoklosters slott/SHM/Copyright Louise Xin
– Skoklosters slott är byggt för överdådiga fester, och vad passar bättre i de magnifika gallerierna än fantastiska klänningar av Louise Xin i det perfekta mötet mellan 1600-tal och 2000-tal, säger Petri Tigercrona, intendent och producent på Skoklosters slott.

Relaterade länkar

Läs mer

1600-tal möter 2000-tal. De utvalda klänningarna visar hur Louise Xin inspirerats av naturen och kultur i sitt konstnärskap, något som också blivit hennes signum. I utställningen syns kimonoklänningar av traditionell japansk brokad och tygblommor gjorda av meterlånga vintagegardiner i organza. Oväntade möten och en kombination av olika material, är en stark reflektion av designerns multikulturella bakgrund.

– Ända sedan jag var barn har jag alltid betraktat världen genom konstens ögon. Klädskapande för mig handlar mer om att uttrycka budskap än att bara tillverka plagg, säger Louise Xin.

Fotograf: Emma Grann Louise Xins kreation, fotad på Skoklosters slott. Buren av Ingmari Lamy.


Utställningen Louise Xin: Mer än Couture är inte bara en visuell och färgsprakande upplevelse. Den berättar också om hennes unika resa. Louise Xin föddes i ett konstnärshem i Kina och började måla redan som tvååring. Kärleken för haute couture fann hon senare, när hon under den globala pandemin 2020 blev fast i Japan. På golvet i sin lilla lägenhet experimenterade hon med vintagekimonos, återvunna material och traditionell textil.

– Jag skapar inte kläder, jag målar. Men i stället för färg och pensel använder jag tyg, nål och tråd. Jag vet aldrig hur klänningen kommer att se ut när jag börjar. Materialet får styra, och jag vet inte var jag hamnar.

I Japan bestämde hon sig också för att starta ett couture-varumärke, det första i Skandinavien som enbart ägnar sig åt uthyrning.

Louise Xins passion för hållbarhet ledde till humanitärt arbete och hennes debutvisning 2021 lyfte mänskliga rättigheter. Nu har hennes kreationer visats på internationella modevisningar, i utställningar och hon har prisats flerfaldigt för sitt arbete. Louise Xin har också arrangerat den första modevisningen någonsin i EU-parlamentet med målet att öka medvetenheten om tvångsarbete och barnarbete inom modeindustrin.

– Nu förstår jag att konst kan göra mer än spegla samhället. Det är ett kraftfullt verktyg som kan förändra människor genom att visa en alternativ värld. Jag hoppas att min konst kan visa en mer human värld där vi värdesätter människan, natur och kultur högre än det materiella i vårt samhälle.

Utställningen Louise Xin: Kommer att stå utanför Brahevåningen i Skoklosters slotts vackert dekorerade korridorer på första våningsplan 1. 14 juni – 1 september.

Om Louise Xin:

Louise Xin är född i Kina, uppvuxen i Sverige och för närvarande baserad i Paris. Hon har samarbetat med Kungliga Operan och deltagit i utställningar på museer och konstgallerier. Hennes arbete har blivit presenterat i radio, podcasts och tv, samt i över 100 tidskrifter såsom Vogue, ELLE, Vanity Fair och Harper’s Bazaar på mer än 14 olika språk världen över. 

Hon är grundare av Louise Xin Couture, Skandinaviens första varumärke som enbart ägnar sig åt att hyra ut coutureplagg och har prisats med Fabric of Lives Award och Elle-priset Årets blickfång.

Louise Xin förändrar världen en klänning i taget

– Vogue ScandinaviaAdress/Hitta hit: Skoklostervägen 98-100, 746 96 Skokloster
Telefon: 08-519 55 600
E-post: bokning(at)skoklostersslott.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Skokloster Slott