Skissernas Museum - Sigurd Lewerentz, Petra Gipp - Arkitektur Skulptur
Vårens och sommarens stora utställning på Skissernas Museum uppmärksammar arkitekten Sigurd Lewerentz och några av hans mest berömda byggnader. Som en av 1900-talets främsta arkitekter fortsätter hans verk att inspirera nya generationer. Ett exempel är arkitekten och konstnären Petra Gipp, som till utställningen skapar ett nytt skulpturalt verk, ett slags utforskning av Lewerentz arkitektoniska värld.
Om utställningen: Arkitektur Skulptur
Redan 1968 presenterade museet, som första institution i Sverige, en utställning om Lewerentz verk. Intresset för Lewerentz har sedan dess ständigt ökat, inte minst internationellt. Sigurd Lewerentz fick tidigt uppdrag i Skåne. De projekt som presenteras i utställningen – Östra kyrkogården med kapellen och blomsterkiosken i Malmö (1916–1975) och Malmö Stadsteater (1927–1944) samt Sankt Petri kyrka i Klippan (1962–1966) – sträcker sig över en tid på nästan sextio år med skiftande arkitekturideal och stora samhällsförändringar. Genom ritningar, modeller och föremål samt arkivmaterial, fotografier och filmklipp får vi ta del av Lewerentz idéer kring byggnads- och kyrkogårdskonst. Mot slutet av 1950-talet bosatte sig Lewerentz i Skanör. Under sina sista år hade han sin bostad och ateljé, den så kallade Svarta lådan, i Lund. Entusiastiska yngre skånska arkitekter samarbetade då med Lewerentz, däribland Bernt Nyberg, som också följde honom på byggarbetsplatserna i Klippan och Malmö.
Sigurd Lewerentz, Blomsterkiosken, Östra kyrkogården, Karl-Erik Olsson-Snogeröd ARKM.1973-103-068-01
Skissernas Museum visar den 13 april en första klippning av en kommande dokumentärfilm om Sigurd Lewerentz för K special, SVT, i regi av Sven Blume. En rad samtal, temavisningar, familjeverkstäder och studentsamarbeten erbjuder under våren och sommaren ytterligare fördjupning i arkitekturfältet och i Lewerentz rika produktion. Utställningsform: GIPP arkitektur
Om Sigurd Lewerentz
Sigurd Lewerentz (1885–1975) räknas som en av Sveriges mest betydande arkitekter. Hans produktion uppvisar en stark formkänsla, ofta radikalt enkel och med ett sinnrikt utförande. Tidiga arbeten omfattade bostäder, stadsplaner samt möbler och inredning. Tillsammans med Gunnar Asplund utformade han Skogskyrkogården i Stockholm (1915–40) och därefter i egen regi Östra kyrkogården i Malmö (1916–75). Till Stockholmsutställningen 1930 ritade han bostäder, möbler och utställningens emblem. Därefter följde bl. a. Riksförsäkringsanstalten i Stockholm (1931), villa Edstrand i Falsterbo (1939) och Malmö stadsteater (1944), den senare tillsammans med tävlingens andrapristagare. Under många år tillverkade Lewerentz fönster- och dörrpartier i rostfritt stål i egen fabrik i Eskilstuna. I slutet av 1940-talet var Lewerentz engagerad i renoveringen av Uppsala domkyrka, men uppdraget avbröts. Lewerentz sena berömmelse, även internationellt, nådde sin höjdpunkt med Markuskyrkan i Skarpnäck, Stockholm (1960) och Sankt Petri kyrka i Klippan (1966). Bland hans sista arbeten märks blomsterkiosken vid Östra kyrkogården i Malmö (1969).
Om Petra Gipp
Petra Gipp (född 1967) är en av dagens mest uppmärksammade svenska arkitekter. Gipps praktik kännetecknas av ett undersökande förhållningssätt och ett arkitektoniskt uttryck i gränslandet mellan arkitektur och skulptur. Gipp är utbildad vid Akademien i Köpenhamn och ledamot av Konstakademien. Tillsammans med Emil Bäckström driver hon idag arkitektkontoret GIPP arkitektur. Studion har sedan starten 2009 uppmärksammats såväl nationellt som internationellt och mottagit flera priser och utmärkelser samt publicerats i en mängd olika böcker och tidskrifter. Bland de mest omtalade arbetena är Bruksgården i Höganäs (2016) och uppfinnarverkstaden Katedralen i Linköping (2014), båda nominerade till Mies van der Rohe-priset, EU:s pris för samtidsarkitektur. 2016 omnämndes Petra Gipp av Architizer A+Awards som en av de 26 kvinnor som förändrat arkitekturen. Petra Gipps skulpturala verk har bl. a. presenterats på Liljevalchs konsthall och på Artipelag, i Lunds domkyrka samt flera gånger på arkitekturbiennalen i Venedig. Gipps verk Refugium visas permanent på Kivik Art Centre.
Relaterade Länkar
Fler utställningar från Skissernas Museum
Övrig Information
Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider
Adress/Hitta hit: Finngatan 2, 223 62 Lund
Telefon: +46 (0)46 222 72 83
E-Post: info@skissernasmuseum.lu.se
Podcast
Till Hemsida
Service: Kafé, butik, restaurang
Sociala Medier: Facebook, Instagram
Se hemsidan för öppettider
Källa: Skissernas Museum