Scenkonstmuseet - Utställning - Elektronmusikstudion

Elektronmusikstudion på den ursprungliga adressen Kungsgatan 8 (1980). Foto: EMS arkiv


En utopisk framtidsvision, ny teknik som ska rädda världen och en statlig storsatsning på elektronisk musik. Scenkonstmuseets nya utställning tar dig med till den legendariska Elektronmusikstudion, EMS. Utställningen visas 1 december 2023 - 1 september 2024.

Om utställningen: Elektronmusik-studion

Året är 1964 och framtiden är ljus. Den nya atom- och datakraften ska rädda mänskligheten – och konsten. Världens modernaste land Sverige satsar miljoner på att bygga upp en avancerad datorstudio för elektroakustisk musik och ljudkonst. Stockholm blir snart en central plats för den nya radikala konstscenen i Europa.

Relaterade Länkar

Läs mer

I 60 år har Elektronmusikstudion lockat konstnärer och tonsättare från stora delar av världen. Verksamheten har pågått dygnet runt, året om sedan start. I dag skapas allt från kammarmusik till experimentell klubbmusik på EMS. Se delar av den ursprungliga studion och kliv in i dagens högteknologiska studio med hjälp av VR. Skapa egna ljud med hjälp av en oscillator och frossa bland över 200 objekt – EMS första dator, en röstförvrängare i form av en brödrost och inte minst den världskända Buchla-synten.

Se Aktuellts reporter Gary Engman när han intervjuar Knut Wiggen om elektronisk musik i SVT här. Den är historisk!


Utställningen lotsar dig genom 1960-talets pionjäranda, optimism och framtidstro, via ett konfliktfyllt 1970-tal som urartar i offentliga bråk och blodvite och vidare till 1980-talets nystart i specialbyggda lokaler på Söder Mälarstrand. Det är här Elektronmusikstudion befäster sin plats på den elektroniska musikens världskarta.

Medverkande konstnärer: 

Upplev verk av Pär Thörn, Ida Lundén, Åke Hodell, Sonja Åkesson, Knut Wiggen, Erkki Kurenniemi, Daniel M Karlsson, Jenny Sunesson, Guds Söner, Ulla Wiggen, Caterina Barbieri, Nadine Byrne, Per Jonsson, Lars Åkerlund, Ákos Rózmann, Amanda Glans, Tarek Atoui och många fler. 

Utställningen bjuder dessutom på en ny installation av ljudkonstnären Hanna Hartman.

Se hela listan över medverkande konstnärer

Tider: 1 december och visas till och med 1 september 2024.Adress/Hitta hit: Sibyllegatan 2, Stockholm
Telefon: 08-519 567 00
E-Post: info@scenkonstmuseet.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider

Magi på scen och bortom strålkastarljuset. Scenkonstmuseet är ett statligt museum för teater, musik och dans beläget i centrala Stockholm. Samlingen med nära 50 000 föremål utgörs av bland annat musikinstrument, scenografimodeller, teaterdockor, kostymer och bildkonst. Scenkonstmuseet invigdes i februari 2017 och ingår i myndigheten Musikverket.
Källa: Scenkonstmuseet