Sörmlands Museum - NK:s möbler

Soffbord i mahogny med underrede av infärgad rödbok. Bordet ingick i Triva-serien och ritades 1954 av David Rosén. Foto: Björn Dahlgren


Den 11 mars 2023 öppnar Sörmlands museum en utställning om NK:s möbelverkstäder i Nyköping, en epok som varade mellan 1904 och 1973.

- Utställningen är en storsatsning och den första som tar ett helhetsgrepp om historien kring NK:s möbeltillverkning, säger länsmuseichef Susanna Janfalk.

1902 grundas AB Nordiska Kompaniet. Två år senare – 1904 – grundas verkstäderna i Nyköping, där NK:s möbelproduktion äger rum. Antalet anställda växer snabbt och bland yrkesgrupperna finns snickare, metallarbetare, bildhuggare, bonare och förgyllare.

Vid verkstäderna tillverkas bland annat armaturer, båtar, flygplan, slädar och bilar, men i huvudsak görs här möbler och inredningar. Sveriges främsta arkitekter och formgivare anlitas, bland dem Carl Bergsten, Axel Einar Hjorth och Kerstin Hörlin-Holmquist. I början handlar det om dyrbara praktpjäser för en exklusiv målgrupp, senare blir NK först i Sverige med monteringsbara möbler i platta paket. Många är också de stora och prestigefyllda inredningsuppdragen – bland annat Konserthuset och flera salar i Stadshuset i Stockholm.

Verksamheten spänner över nära sju decennier och är en viktig del av Sveriges designhistoria.

Nu producerar Sörmlands museum en utställning om möbelverkstäderna med föremål ur de egna samlingarna, men även en hel del inlån. Utställningen planeras att pågå under ett år.

- Sörmlands museum har ett unikt material från perioden. Här finns en stor samling möbler och andra föremål från verkstäderna, fotografier, film och insamlade berättelser. Tillsammans med inlån från andra museer, institutioner och privatpersoner ger detta oss möjlighet att – parallellt med designhistorien – lyfta fram hantverket och hantverkarna bakom möblerna, säger utställningsproducent Lena Landerberg.

- Med tanke på den betydelse som NK:s möbler haft i svensk designhistoria är ambitionen att nå ut regionalt, nationellt och förhoppningsvis också internationellt, säger Susanna Janfalk.

Utställningen – NK:s möbler

Utställningen – NK:s möbler – kommer att uppta 350 kvadratmeter och blir den hittills största tillfälliga utställning som visats i museibyggnaden. Möbler från hela tidsperioden kommer att rymmas i en scenografi skapad av TAF Arkitektkontor – Gabriella Lenke och Mattias Ståhlbom. För den grafiska formen står Ateljé Grotesk.

Inför utställningen tar Sörmlands museum även fram en rikt illustrerad publikation med fördjupande texter som sätter NK-möblerna i en historisk kontext. Författare är designhistorikern Sara Kristoffersson.

Samarbetspartners till projektet är Nyköpings kommun och AB Nordiska Kompaniet.

Tider: 11 mars 2023 - 10 mars 2024.

Kompletterande information 2023-02-20

NK:s möbler – ny bok om hantverket, designen, verkstäderna, varuhuset

Så heter boken som Sörmlands museum släpper våren 2023, i samband med att utställningen med samma namn invigs den 11 mars 2023.

När NK:s verkstäder etablerades 1904 i Nyköping blev det starten för en möbelproduktion som pågick under sju decennier, fram till 1973 och som kom att ta en betydande plats i svensk designhistoria.

Boken om NK:s möbler är rikt illustrerad med nytagna fotografier och ett unikt arkivmaterial. I en historisk kontext presenteras de olika möblerna och varvas med personporträtt av de människor – formgivare, arkitekter, snickare och tapetserare – som står bakom några av Sveriges mest kända möbelklassiker.

omslag nks mblerjpg Boken NK:s möbler finns med tre olika omslag, men med samma inlaga. 

Berättelsen går från tidiga specialbeställda stilmöbler i nybarock, nyrokoko eller jugend, via de stora konst – och industriutställningarna och funktionalismens genombrott, till Axel Einar Hjorts sportstugemöbler. Sedan följer lanseringen av NK-bo med serietillverkning av Triva-bygg, kontormöbler och licenstillverkning.
Ett särskilt avsnitt handlar om produktionens betydelse för staden Nyköping och för "kompanisterna", de anställda på verkstäderna

Läsaren får följa hur trender inom formgivning och inredning, konsumtionsmönster och livsstilar har påverkat design, hantverksmetoder och produktionsvillkor.

Författare är Sara Kristoffersson, professor i designhistoria vid Konstfack i Stockholm.

Boken finns med tre olika omslag. Från och med den 9 mars 2023 går den att köpa i museibutiken på Tolagsgatan 8, Nyköping, och i Sörmlands museums webbutik. Innan boken börjar säljas i butik går den att förbeställa via webbutiken.

Fakta om boken NK:s möbler

Producent: Susanna Janfalk
Redaktör: Matilda Stannow
Huvudförfattare: Sara Kristoffersson
Övriga texter: Sörmlands museum genom Mikael Billborn, Lena Landerberg, samt Matilda Stannow och Josephine Askegård
Bildredaktörer: Mikael Billborn och Lena Landerberg
Fotograf: Björn Dahlgren (nyfotografering möbler)
Engelsk översättning: Anna Tebelius
Grafisk form: Ateljé Grotesk (Jennifer Bergkvist / Moa Sundkvist)
Tryck: Livonia Print, 2023

Läs mer om boken NK:s möbler

NK:s möbler - Sörmlands museum (sormlandsmuseum.se)

Relaterade länkar

Fler utställningar från Sörmlands museum

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider



Adress/Hitta hit: Tolagsgatan 8, 611 31 Nyköping
Telefon: 072-213 47 11
E-Post: info.museet(at)regionsormland.se
Till Hemsida
Öppettider: Se hemsidan


Källa: Sörmlands museum