Sörmlands Museum - Dockan med stort B

Blond Ponytail från 1960 i Apple Print Sheath, Brunette Ponytail från 1960 Cruise Stripes. Av: Björn Dahlgren / Sörmlands museum (bild beskuren)


I år är det 60 år sedan Barbie introducerades i Sverige. Den 9 september öppnar utställningen ”Dockan med stort B” på Sörmlands museum. I utställningen visas Barbiedockor från 1960- och 1970-talet, som tillhör en hängiven samlare i Sörmland.

Den första barbiedockan lanserades på en leksaksmässa i New York 1959. I Sverige släpptes det första partiet på 300 barbiedockor på varuhuset NK i Stockholm lagom till julhandeln 1963.

Barbiedockan var någonting helt nytt. En mannekängdocka med moderna kläder och avsedd som leksak för äldre barn. En tonårsdocka med pojkvän som den lekande flickan själv kunde spegla sig i. Barbie blev en försäljningssuccé.

Men barbiedockan blev också kontroversiell. Dockan har genom åren ofta väckt debatt kring kroppsideal och könsnormer. Under 1970-talet förbjöds Barbie på en del förskolor i Sverige.

Oavsett åsikter har barbiedockan speglat sin samtid och följt med i rådande trender. Genom åren har barbiedockan haft över 200 olika yrken, rest till månen och ställt upp i det amerikanska presidentvalet. Dagens barbiedocka finns till försäljning med olika kroppsformer och olika hud- och ögonfärg. Barbie finns som rullstolsburen och under 2023 lanseras Barbie med Downs syndrom. Den 21 juli hade spelfilmen ”Barbie” premiär.

I dag är de allra tidigaste dockorna inte bara leksaker, utan även populära samlarobjekt.

Britt-Inger är en hängiven barbiesamlare bosatt i Sörmland.

1994 besökte hon Leksaksmuseet i Stockholm som visade en utställning i samband med Barbies 35-årsjubileum. Britt-Ingers egna dockor från barndomen fanns inte kvar. Men utställningen på Leksaksmuseet blev en riktig nostalgikick och startskottet för hennes eget samlande.

Om utställningen: Dockan med stort B

I dag utgör Britt-Ingers samling en av Sveriges största. Den består av hundratals dockor med accessoarer och andra tillbehör. Samlingen består huvudsakligen av Barbies från åren 1960–1974. Med tiden har dock några enstaka nyare dockor smugit sig in, liksom några dockor som föreställer kända personer.

– Efter nästan 30 år är min samling stor, men den är aldrig färdig. Det finns alltid något att leta vidare efter, säger Britt-Inger.

I utställningen ”Dockan med stort B” visas delar av hennes samling.

Utställningen är producerad av Sörmlands museum i samarbete med Britt-Inger. Den visas på Utställningstorget – en plats i museihuset där konstnärer, slöjdare, föreningar, skolklasser, fotografer och andra kan ansöka om att få göra enklare utställningar.

Resdocka med eget Instagramkonto

Britt-Inger har en så kallad resdocka – ”Miss Five” – som sedan 2005 följt med Britt-Inger på åtta barbiekonvent i USA. Dockan har även hunnit besöka New York, Bangkok, Seol, Kyoto och Tokyo samt ett otal städer i Europa och Sverige.

– Dockan är en Barbie #5 från 1961 som egentligen är en Ponytail, men den har fått uppdaterad frisyr, berättar Britt-Inger.

Miss Five har ett eget Instagramkonto, @worldoffive.

Tider: 9 september 2023 - 14 januari 2024

Relaterade länkar

Fler utställningar från Sörmlands museum

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: Tolagsgatan 8, 611 31 Nyköping
Telefon: 072-213 47 11
E-Post: info.museet(at)regionsormland.se
Till Hemsida
Öppettider: se hemsidan


Källa: Sörmlands museum