Sörmlands museum - Alfred Weissenberg

Akvarell musikskola Alfred Weissenberg


Den 19 november 2022 öppnar utställningen om arkitekten Alfred Weissenberg. Alfred Weissenberg (1898–1977) var verksam som arkitekt och konstnär och bodde en stor del av sitt liv i Nyköping. Han var oerhört produktiv och ritade byggnader och inredningar i och omkring Köpenhamn och i Sörmland. Via en donation till Sörmlands museum finns hela Weissenbergs ritningsarkiv i museets samlingar.

Utställningen på Sörmlands museum är den första som presenterar Alfred Weissenbergs livslånga arbete som arkitekt och konstnär i sin helhet. Den visar arkitektens material- och hantverkskunskap under början och mitten av 1900-talet och hur arkitekturen påverkades av samhällsutvecklingen och rådande trender.

Utställningen ger också en inblick i en judisk släkthistoria. Familjen, som kom från Tyskland till Sverige 1903, var verksam inom konfektion och textilindustri, men Alfred valde konst och arkitektur, som han studerade och utövade i först Stockholm och sedan Köpenhamn. I samband med den tyska ockupationen av Danmark blev det omöjligt för judar att bedriva verksamhet i landet och Alfred Weissenberg återvände till Sverige 1940.

Utställningen Arkitekten Alfred Weissenberg är också ett möte med Historien om Bodri, en berättelse för barn och vuxna om Hédi Frieds egna upplevelser av Förintelsen, med illustrationer av Stina Wirsén. Berättelsen lyfter fram grymhet och sorg, men också hopp, vänskap och kärleken till hunden Bodri.

Relaterade länkar

Fler utställningar från Sörmlands museum

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: Tolagsgatan 8, 611 31 Nyköping
Telefon: 072-213 47 11
E-Post: info.museet(at)regionsormland.se
Till Hemsida
Öppettider: se hemsidan


Källa: Sörmlands museum