Ronneby Konsthall - Urval av utställningar

Ronneby Konsthall. Foto: Ronneby kommun


Kulturcentrum Ronneby konsthall öppnar höstens nya utställningar med två Blekingekonstnärer – Alf Jarnestad 100 år, Retrospektiv och Maria Lundström, Garden Games – Balancing possibilities.

Om utställningen: Alf Jarnestad 100 år Retrospektiv

Under 2023, 100 år efter konstnären och formgivaren Alf Jarnestads födelse belyses hans konstnärliga gärning genom flera utställningar, föreläsningar, workshops och annan programverksamhet runt om i Blekinge. Kulturcentrum Ronneby konsthall uppmärksammar Alf Jarnestad genom en stor retrospektiv utställning.

Våren 2022 träffades Kulturcentrum Ronneby konsthall, Anna Jarnestad och Johan Jarnestad för att diskutera möjligheterna för att belysa Alfs konstnärliga gärning som sträcker över 60 år. Hans tid som konstnär och formgivare omfattar två av den svenska porslinsindustrins mest spännande årtionden, 1950- och 60-talen. Efter att ha arbetat under både Wilhelm Kåge och Stig Lindberg på Gustavsbergs Studio blev Alf Jarnestad själv anställd som konstnär vid Karlskrona Porslinsfabrik och blev en nydanande formgivare. 1967 började Alf Jarnestad arbeta i egen ateljé i Bubbetorp utanför Karlskrona. Kunskaperna från industrin och den nyvunna friheten resulterade i en kreativ urladdning där konstnärskapet fick full frihet. I ateljén arbetade han vidare med att skulptera i lera, måla i olja, akvarell, gouache, serigrafi och ritade ständigt.

Konstnärskapet som helhet har inte tidigare visats upp på hemmaplan i Blekinge vilket händer i år med det samlade utställnings- och programverksamhet, Alf Jarnestad 100 år. En stor retrospektiv utställning på Kulturcentrum Ronneby konsthall produceras med stöd från Region Blekinge. Konstverk som markerar viktiga epoker i konstnärskapet lånas in och suppleras med många verk som fortfarande är i familjens ägo. En del av verken har aldrig visats förut.

Samarbetspartners i projektet är: Kulturcentrum Ronneby konsthall, Konst i Blekinge, Karlskrona kommun, Slöjd i Blekinge, Blekinge museum och Kulturarv i Blekinge. Projektet genomförs i nära samarbete med familjen Jarnestad.

Tider: 9 september - 5 november 2023Om utställningen: Maria Lundström Garden Games – Balancing possibilities

Maria Lundström balanserar abstraktion och figuration i sina målningar. Hennes verk är skapade i en intuitiv lek med former och färger inspirerade av naturens element såväl som abstrakta former. För konstnären är antalet möjliga kombinationer varje gång oändliga och stunden får avgöra kompositionens riktning.

För mig handlar målandet om processen, att steg för steg låta intuitionen göra vägvalen. Det hela blir till en balansakt mellan färger, former och riktningar. Vad målningen förmedlar beror på den som betraktar. Mina målningar utgår från glädjen i skapandet, en form av problemlösning och på ett undermedvetet plan smyger samtiden in och påverkar utfallet.” På Kulturcentrum Ronneby konsthall visas Garden Games - Balancing possibilities som är ett urval målningar gjorda 2021-23.

Maria Lundström har under senare år bjudits in att delta i internationella grupputställningar i Los Angeles, London, Madrid, Köpenhamn samt samarbetat med bl.a. Gorman Clothing (AU), A Space for Art (UK) och ArtPress (UK). Representerad av Simard Bilodeau Contemporary Los Angeles, Goetze Art and Design Memphis, Galleri Helle Knudsen Stockholm, i offentliga samlingar i Sverige och privata samlingar utomlands. Utbildad vid Konstfack avd. Bild och Miljö i Stockholm 1975-80. Bosatt och verksam i Kallinge, Blekinge.

Tider: 9 september - 5 november 2023


Relaterade Länkar

Fler utställningar från Ronneby Konsthall

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider


Adress/Hitta hit: Kallingevägen 3, 372 39 Ronneby
Telefon: 0457-61 75 00
E-Post: stadshuset(at)ronneby.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettiderKulturcentrum Ronneby Konsthall i Blekinge är en av Sveriges största konsthallar. Här visas regional, nationell och internationell samtidskonst, utställningar, konsthantverk och design i världsklass. Med den totala utställningsytan om 1500 kvm uppdelat på tre hallar kan Konsthallen erbjuda konstupplevelser på ett säkert och ansvarstagande sätt.

Kulturcentrum Ronneby Konsthall samarbetar med Konst i Blekinge/Region Blekinge för att stärka konstområdet regionalt och internationellt.

Prenumerera gärna på Ronneby Konsthalls Youtube-kanal där de samlar Kulturcentrums filmade material.


Källa: Ronneby Konsthall